До новин

Укрексімбанк не зміг оскаржити ліквідацію компанії з боргом на 4,5 мільярди

23 грудня, 2021
Ліквідація
Укрексімбанк не зміг оскаржити ліквідацію компанії з боргом на 4,5 мільярди

Апеляційний суд відмовився задовольнити скаргу "Укрексімбанку" та залишив без змін ухвалу суду першої інстанції, якою було затверджено ліквідаційний баланс ТОВ "Креатив Постач" і ліквідовано цю юрособу.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Finbalance.

Відповідне рішення Центральний апеляційний госпсуд прийняв 6 грудня.

ТОВ "Креатив Постач" було визнане банкрутом у травні 2019 року. Суд визнав борги компанії перед низкою кредиторів, у тому числі перед "Укрексімбанком" на 4,4 млрд грн (четверта черга) і на 127 млн грн (шоста черга), а також перед Головним управлінням ДФС у Кіровоградській області – на 16,46 млн грн (третя черга).

У період ліквідаційної процедури на рахунок ТОВ "Креатив Постач" надійшли кошти в загальному розмірі 282 тисячі гривень (у тому числі стягнуто дебіторської заборгованості на 191 тис. грн, від продажу майна та активів на прилюдних торгах – ще 91 тис. грн).

У своїй постанові Центральний апеляційний госпсуд погодився з оцінкою господарського суду першої інстанції про те, що "під час проведення ліквідаційної процедури, ліквідатором здійснювалися всі можливі ліквідаційні заходи стосовно провадження у справі про банкрутство, але майнових активів банкрута, що підлягають включенню до ліквідаційної маси для 100% погашення вимог кредиторів, не було виявлено. Після завершення ліквідаційної процедури майно у банкрута відсутнє, продовження його підприємницької діяльності є неможливим".

Зазначимо, що 8 листопада "Укрексімбанк" планував аукціон з продажу боргів групи "Креатив" на 4,53 млрд грн, але він не відбувся у зв`язку з "відсутністю допущених учасників торгів". Стартова ціна на лот відповідала оцінці держбанку щодо суми заборгованості.

За даними держреєстру, власником ТОВ "Креатив Постач" вказана ПрАТ "Креатив".

Нагадаємо, у березні 2021 року Господарський суд міста Києва затвердив ліквідаційний баланс "Креатив Груп" і вирішив ліквідувати цю компанію як юридичну особу у зв'язку з банкрутством. Відповідно до судових матеріалів, загальна кредиторська заборгованість "Креатив Груп" становила – 6,96 млрд грн. У тому числі 6,3 млрд грн становив борг перед "Ощадбанком".

Нагадаємо, група "Креатив" була одним із найбільших виробників олійно-жирової продукції в Україні. До складу групи входило три заводи з переробки соняшника загальною потужністю близько 1,1 млн. тонн насіння на рік, а також чотири заводи з виробництва модифікованих жирів і маргаринів із загальним річним обсягом виробництва понад 200 тис. тонн готової продукції. У її складі також був завод із переробки сої потужністю 270 тис. тонн на рік. Компанія володіла вісьмома елеваторними комплексами у Кіровоградській, Миколаївській, Київській та Дніпропетровській областях, рослинницькими господарствами та тваринницьким комплексом.

За даними Національного банку, заборгованість ПрАТ "Креатив" перед українськими та міжнародними банками становила $630 млн. Зокрема, станом на початок 2015 року частка кредитів "Креативу" у державних банках становила майже 80% або понад 11 млрд грн: майже 7 млрд грн грн компанія була винна "Ощадбанку", 2,5 мільярда – "Укрексімбанку", 2 мільярди – "Укргазбанку".

Нагадаємо, у вересні 2015 року засновник "Креативу" Станіслав Березкін повідомив про вихід зі складу акціонерів, уточнивши, що 80% олійно-екстракційного бізнесу, а також виробництво жирів, маргаринів та спредів перейшли до інших власників.

Влітку того ж року до складу правління "Креатив Груп" увійшли особи, які раніше працювали в його найбільшому конкуренті – агрохолдингу "Кернел" та "БТА Банку".

Коментарі
Додати коментар