До новин

Розглядав справу про банкрутство: ВРП відреагувала на заяву судді Госпсуду про втручання в професійну діяльність

24 грудня, 2021
Резонансні справи
Розглядав справу про банкрутство: ВРП відреагувала на заяву судді Госпсуду про втручання в професійну діяльність

Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо необхідності забезпечення проведення перевірки обставин, повідомлених суддею Господарського суду Донецької області Зекуновим Едуардом Вікторовичем.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на сайт ВРП.

«Суддя Зекунов Е.В. повідомив, що у його провадженні перебувала справа про банкрутство малого приватного підприємства. 6 травня 2019 року до Господарського суду Донецької області надійшло клопотання ліквідатора – арбітражного керуючого про зняття арештів та обтяжень з майна банкрута, яке ухвалою Господарського суду Донецької області від 8 липня 2019 року було задоволено.

Проте 19 липня 2021 року до Господарського суду Донецької області надійшло повідомлення Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Краматорську, щодо проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні, зареєстрованому 16 червня 2021 року за фактом неналежного виконання службових обов’язків суддею Господарського суду Донецької області Зекуновим Е.В., що спричинило тяжкі наслідки, за ознаками злочину, передбаченого частиною другою статті 367 Кримінального кодексу України", - пояснили у ВРП.

У межах вказаного кримінального провадження слідчий Третього слідчого відділу ТУ ДБР у місті Краматорську звернувся до Іллічівського районного суду міста Маріуполя з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів. Ухвалою суду надано дозвіл на вилучення засвідчених належним чином копій справи про банкрутство. Також ТУ ДБР у місті Краматорську до суду були надані матеріали, в яких зазначено, що суддя Зекунов Е.В. внаслідок неналежного ставлення до виконання своїх службових обов’язків через несумлінне ставлення до них скасував арешти, накладені на об’єкти нерухомості в межах кримінального провадження.

Такі дії ТУ ДБР у місті Краматорську суддя Зекунов розцінює "як втручання у діяльність судді щодо здійснення правосуддя".

Як вказує суддя, з метою уникнення сумнівів у законності та справедливості результатів розгляду справи про банкрутство, він "був вимушений заявити самовідвід", який задоволено ухвалою від 19 липня 2021 року.

Проаналізувавши повідомлені суддею обставини, ВРП вважає, що дії співробітників Третього слідчого відділу ТУ ДБР у місті Краматорську щодо внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про вчинення суддею Зекуновим Е.В. кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 367 КК України, як реакція органу досудового розслідування на винесення вказаним суддею ухвали від 8 липня 2019 року про скасування арештів та інших обтяжень щодо розпорядження майном боржника – малого приватного підприємства "мають ознаки зловживання, а саме тиску на суддю з метою здійснення позапроцесуального контролю за розглядом справи та отримання бажаних для органу досудового розслідування результатів у подальшому".

У ВРП зазначили, що заява про вчинення суддею Зекуновим Е.В. злочину "фактично подана майже через два роки після винесення ним судового рішення у справі". ВРП наголошує, що спроба притягнення судді до кримінальної відповідальності "не може застосовуватися як засіб тиску з метою спонукати суддю до прийняття бажаного рішення", а "реєстрація в ЄРДР відомостей про вчинення суддею кримінального правопорушення як помста за ухвалення судового рішення є неприпустимою".

Вища рада правосуддя констатує, що сама по собі наявність кримінального провадження стосовно судді нібито негативно впливає на авторитет правосуддя та суспільну довіру до суду, тому надзвичайно важливо, щоб розслідування у такому провадженні здійснювалося якомога швидше та без невиправданої тяганини.

На виконання вимог статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддя звернувся до Вищої ради правосуддя та Генерального прокурора з повідомленням про втручання в його діяльність щодо здійснення правосуддя, в якому просив вжити відповідних заходів реагування, передбачених чинним законодавством.

Вища рада правосуддя не має повноважень здійснювати кримінально-правову кваліфікацію протиправних дій, які порушують конституційний принцип незалежності суддів, та визначати міру відповідальності за них.

Офіс Генерального прокурора повідомив, що запит члена Вищої ради правосуддя Маловацького О.В. надіслано до Державного бюро розслідувань за належністю ДБР повідомило, що наведені в повідомленні судді Зекунова Е.В. обставини стосовно неправомірних дій слідчих ТУ ДБР у місті Краматорську не підтвердилися.

"Повідомлення судді Зекунова Е.В. про втручання у його діяльність щодо здійснення правосуддя, надіслане Генеральному прокурору на виконання вимог Закону України «Про судоустрій і статус суддів», є повідомленням про вчинення стосовно судді злочину, передбаченого статтею 376 КК України. Згідно зі статтею 214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з ЄРДР. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається. Проте такі відомості до ЄРДР внесені не були", - додали у ВРП.

Коментарі
Додати коментар