До новин

Виробники скла заявили, що фактично перебувають на стадії банкрутства

19 січня, 2022
Банкрутство підприємств
Виробники скла заявили, що фактично перебувають на стадії банкрутства

Підприємства скляної галузі України стрімко стають збитковими та фактично перебувають на стадії банкрутства та повного закриття через зростання ціни на природний газ.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на звернення до уряду на сайті Асоціації підприємств скляної промисловості "Скло України".

Виробники скла попереджають, що без роботи можуть залишитися понад 12 тис. працівників скляної галузі та значна кількість робочих суміжних підприємств, а бюджети всіх рівнів втратять мільярди коштів надходжень.

В Асоціації повідомляють, що через вартість енергоресурсів три підприємства скляної галузі повністю зупинилися, а решта перейшла до стадії технологічного простою, щоб не допустити повної зупинки печей. Але повноцінне відновлення їх роботи після зупинки проблематичне, фінансово затратне та фактично непосильне для українських виробників.

"Катастрофічне зростання ціни на природний газ, яке становить до 50% собівартості скляної продукції, має руйнівні наслідки для цілої галузі реального сектору української економіки, оскільки відбувається стрімке об'єктивне зростання кінцевої ціни української продукції. Ще один негативний фактор, критичний для вітчизняної скляної галузі, — значний демпінговий імпорт скляних виробів на територію нашої держави з країн, ціни на енергоносії у яких для промисловості іноді майже вдесятеро нижчі, ніж у нас. У такій ситуації продукція українських компаній стає неконкурентоспроможною як на внутрішньому, так і на міжнародному ринках”, - йдеться у повідомленні.

"Скло України" звертається до уряду за підтримкою та допомогою, оскільки на підприємствах, які стрімко стають збитковими та фактично перебувають на стадії банкрутства та повного закриття, працює понад 12 тис. осіб.

Асоціація також запропонувала невідкладні заходи щодо стабілізації ситуації:

  •     розробка та впровадження цільової програми підтримки підприємств скляної галузі України, у тому числі шляхом надання їм пільгових антикризових кредитів;
  •     створення цільового фонду на формування компенсаторів ціни на природний газ для скловиробників України на період дії кризової ситуації;
  •     надання доступу підприємствам скляної промисловості до аукціонів із продажу природного газу за пільговими цінами;
  •     застосування заходів нетарифного регулювання у вигляді неавтоматичного ліцензування операцій із ввезення на територію України виробів зі скла та запровадження антидемпінгового мита.
Коментарі
Додати коментар