До новин

У ДПЗКУ хотіли уникнути дефолту, влізши у нові борги

25 січня, 2022
Банкрутство підприємств
У ДПЗКУ хотіли уникнути дефолту, влізши у нові борги

У Державній продовольчо-зернової корпорації, яка напередодні увійшла в стан дефолту, пропонували провести реструктуризацію китайського кредиту та залучити новий кредит на 700 мільйонів доларів.

Про це йдеться в презентації, підготовленій представниками АТ "ДПЗКУ", повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на ЕП.

Документ датується жовтнем 2021 року.

Зокрема, серед пропозицій компанії, що знаходилася на межі дефолту, пропонувалися такі можливі дії:

    пролонгація на 10 років – з 2027 року до 2037-го – нинішнього доларового кредиту, наданого Експортно-імпортним банком Китаю (сума кредиту, отриманого ДПЗКУ 2012 року, становила 1,5 млрд доларів, повернено на даний час лише 600 млн доларів);

    сплата у 2037 році відсотків за кредитом за період 2022–2025 років;

    зменшення кредитної ставки до 3% з відв’язкою від Libor (за нинішніми умовами, ставка становить 4,5% + шість місяців Libor)

    зміна кредитної угоди для дозволу залучення коштів поза кредитним договором.

Пропонувалось також залучити додаткові коштів на суму 700 млн дол з поетапною вибіркою: 250 млн дол – для забезпечення трейду; 150 млн дол – на модернізацію потужностей для збільшення експорту, 300 млн дол – на формування земельного банку.

 Так, необхідним кроком в держкорпорації вважали "початок процедури формування банку землі ДПЗКУ за рахунок наявної землі у власності держави та оренди".

"Переговорний процес повинен відбуватись лише на рівні урядів України на КНР. Попередні переговори з 2016–2019 роки не дали результату через відсутність послідовної позиції уряду України", – наголосили  в ДПЗКУ.

"Головною метою додаткового фінансування є: створення на базі АТ "ДПЗКУ" конкурентоспроможного державного зернотрейдера повного циклу, існування якого забезпечить можливість генерувати достатній прибуток, який в свою чергу, дозволить розрахуватись у повному обсязі по кредитах без розкриття державних гарантій", – наголошується в презентації.

Коментарі
Додати коментар