До новин

Голова НБУ описав фінансовий стан банківського сектору

31 січня, 2022
Фінансовий ринок
Голова НБУ описав фінансовий стан банківського сектору

Глава Національного банку Кирило Шевченко каже, що прибуток банківської системи за рік - рекордні 77,5 мільярда гривень.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на виступ Шевченка під час круглого столу "Валютна та монетарна політика НБУ. Підсумки та прогнози".

Очільник центробанку розповів наступне:

"Банківська система в цілому перебуває у гарній формі, зберігаючи значний запас капіталу понад мінімальні вимоги. Минулорічне стрес-тестування показало, що банки загалом готові до гіпотетичної кризи, а ризики для капіталу банків знизилися впродовж двох років, чи не найпомітніше – кредитний. Навіть за несприятливим сценарієм з урахуванням затверджених програм реструктуризації/докапіталізації майже всі банки мають нормативи достатності регулятивного капіталу вищі за встановлені необхідні рівні станом на 1 січня 2022 року.

Також банки мають гарні показники ліквідності, зокрема, всі банки виконують норматив короткострокової ліквідності LCR, що передбачає покриття кризових відпливів коштів.

За оперативними даними, прибуток банківської системи за 2021 рік становив 77,5 млрд грн (за 2020 рік - 39,7 млрд грн, - Finbalance). Це рекордний прибуток за останні роки, і саме ці кошти можуть бути використані для нарощування капіталу та збільшення кредитування.

Ймовірно, такий стан банківської системи і визначає те, що ми не спостерігаємо різкого відпливу депозитів. У вкладників є всі підстави продовжувати довіряти українським банкам.

На завершення додам, що Нацбанк і надалі проводитиме свою політику на засадах послідовності, передбачуваності та прозорості. Такий підхід, попри значні виклики, дасть змогу забезпечити цінову та фінансову стабільність, що є основним внеском центрального банку в стійке економічне зростання.

Зокрема, належна монетарна політика дасть змогу знизити вартість кредитів у середньостроковій перспективі. І ми вже бачимо цей результат. Так, незважаючи на зростання інфляції та цикл підвищення облікової ставки, середньозважена вартість кредитів для корпоративних клієнтів у 2021 році не перевищувала 10%. У той час як у 2012–2013 роках за нульової інфляції вона в окремі місяці сягала більше 20%. Така політика центробанку, безумовно, є важливим внеском в активізацію інвестицій та економічне зростання".

Коментарі
Додати коментар