До новин

Міністр юстиції вбачає ризики у справі про стягнення Фірташем 300 мільйонів доларів з ОПЗ

15 лютого, 2022
Резонансні справи
Міністр юстиції вбачає ризики у справі про стягнення Фірташем 300 мільйонів доларів з ОПЗ

Рішення Верховного суду відмовити компанії Ostchem Holding Limited Дмитра Фірташа у виконанні рішення Стокгольмського арбітражу про стягнення понад 300 млн доларів з "Одеського припортового заводу" (ОПЗ) за постачання газу викликає подвійні відчуття та пов`язане з ризиками наслідків, вважає міністр юстиції Денис Малюська.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на "Інтерфакс-Україна".

"Рішення стало для мене також сюрпризом... З одного боку, як громадянин я радий, що кошти не будуть стягнуті з державного підприємства, а з іншого боку, аргументація і як воно виглядає з погляду можливих наслідків, можливо, це ще не точка в історії, ризики залишаються", – сказав глава Мін`юсту.

Коментуючи загалом комерційні арбітражі проти України, Малюська зазначив, що не бачить небезпек ухвалення поточного року якихось критичних рішень щодо України.

Як повідомлялося, у 2016 році Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма ухвалив стягнути з ОПЗ на користь Ostchem Holding Limited $250 млн за газ, який компанія постачала на завод у 2013 році.

У березні 2017 року ухвалою міського суду Южного це рішення було легалізоване на території України. Справедливість цієї ухвали також визнав Апеляційний суд Одеської області. У липні 2018 року Верховний суд скасував ці рішення.

Знову досягти позитивного для себе рішення Ostchem зміг у Київському апеляційному суді у квітні 2019 року. Згідно з документом, оприлюдненим в Єдиному реєстрі судових рішень (ЕРСР), ОПЗ відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу повинен був заплатити Ostchem майже $193,3 млн основного боргу та $58 млн штрафів.

ОПЗ заперечував проти такого ухвали українського суду, зазначаючи, що підприємство з середини 2018 року було зупинено і виконання рішення Стокгольмського арбітражу призведе до банкрутства та загроз техногенної та екологічної катастрофи. Крім цього, ФДМ заявляв, що укладені контракти ОПЗ та Ostchem є нікчемними. ОПЗ та ФДМ подали апеляцію до Верховного суду, який задовольнив її у червні 2021 року та остаточно відмовив Ostchem у виконанні рішення Стокгольмського арбітражу про стягнення з ОПЗ понад $300 млн.

Ostchem поки не повідомляв, які дії він вчинив чи почне після такого вердикту Верховного суду.

ОПЗ випускає хімічну продукцію, і навіть займається перевалкою хімпродукції на морський транспорт. Державі в особі ФДМ належить 99,5667% акцій, 0,0021% - ТОВ "Конкорд Капітал", іншим акціонерам-фізособам - 0,4312%.

Коментарі
Додати коментар