До новин

Фонд гарантування попередив про новий вид шахрайства на банківському ринку

23 лютого, 2022
Фінансовий ринок
Фонд гарантування попередив про новий вид шахрайства на банківському ринку

Фонд гарантування вкладів попереджає вкладників про виявлення чергових видів шахрайства, мета яких - неправомірне стягнення коштів з клієнтів банків під виглядом сплати «страхового внеску».

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на пресслужбу ФГВФО.

За даними фонду, суть схеми полягає у тому, що шахраї розсилають клієнтам діючих банків (зокрема, вкладникам-нерезидентам України) електронні листи нібито від імені Фонду гарантування вкладів фізичних осіб з вимогою сплатити певний «страховий внесок» за вказаними в листі реквізитами. В деяких випадках шахраї надсилають користувачам банківських послуг також фальшиві повідомлення про виграш у лотереї.

У зв’язку з цим наголошуємо: Фонд ніколи не стягує з вкладників банків жодних внесків, не проводить жодних лотерей та розіграшів, не бере участі у таких заходах і не виступає їх партнером та/або гарантом проведення!

У разі отримання такого листа, особливо, якщо ви не ініціювали листування з Фондом, варто діяти за загальними правилами безпечної поведінки при інтернет-листуванні, зокрема:

    не переходьте за жодними посиланнями, які містить такий лист, оскільки це може бути фішингова атака – вид шахрайства в інтернеті з метою отримання незаконного доступу до конфіденційних даних користувача;

    зателефонуйте за номерами телефонів, вказаними на офіційному вебсайті банку, про який йдеться у листі, або на звороті картки банку (якщо вона є), і з’ясуйте, чи справді організація надсилала вам такий лист;

    перевірте відповідність адрес вебсайтів, вказаних у листі, адресам офіційних вебсайтів організацій, про які у ньому йдеться.

Крім того, варто звернути увагу на інші ознаки, що можуть вказувати на шахрайські дії:

    невідповідність реквізитів, адрес, логотипів, назв організацій у листі даним, що  вказані на офіційних вебсайтах Фонду та банку, про який йдеться в листі;

    наявність у листі помилок фактичних або граматичних.

Коментарі
Додати коментар