До новин

НБУ змінює підхід до нагляду за банками

14 вересня, 2015
Банкрутство фінустанов
НБУ змінює підхід до нагляду за банками

Національний банк України буде використовувати так званий кластерний підхід до нагляду за банками.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу регулятора.

За словами директора департаменту банківського нагляду НБУ Катерини Рожкової, дане рішення було прийняте в рамках Комплексної програми реформ фінансового сектора, розрахованої на період до 2020 року.

Вона розповіла, що тепер НБУ переходить до ще більш сфокусованого нагляду на базі оцінки ризиків, тоді як зараз йде розподіл банків за обсягом активів.

«Застосовуючи новий підхід, Національний банк буде під час нагляду групувати банки за схожими бізнес-моделями, профілями ризиків і характером здійснюваних операцій або іншими притаманними їм ознаками. Також будуть об'єднуватися в один наглядовий кластер банки, різні за розміром, але у яких є спільні власники. Для кожного з таких наглядових кластерів будуть визначені специфічні режими нагляду та виділені відповідні наглядові групи», — пояснила Рожкова.

Так, уточнили в НБУ, банки I і II груп будуть розділені на такі кластери, як держбанки, великі приватні банки і банки, що належать міжнародним банківським групам, а групи III і IV розділяться на кластери за результатами оцінки бізнес-моделей, профілів ризику і характеру здійснюваних операцій.

При цьому інформація про належність банків до того чи іншого кластера буде вважатися банківською таємницею.

На думку НБУ, використання кластерів дасть можливість оптимізувати навантаження кураторів з нагляду, визначити актуальні напрямки для аналізу операцій банків і скоординувати активність наглядових підрозділів, фінмоніторингу і валютного контролю.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Національний банк планує скоротити з 32 до 21 аудиторські компанії, яким дозволяється здійснювати аудит фінансової звітності банків, та звернутися до Аудиторської палати з пропозицією застосувати санкції до недобросовісних аудиторів.

Коментарі
Додати коментар