До новин

Суд дозволив свояку російського прем’єра купити арештовані акції банку Януковича

15 вересня, 2015
Банкрутство фінустанов
Суд дозволив свояку російського прем’єра купити арештовані акції банку Януковича

Суд визнав укладеним договір купівлі-продажу акцій «Всеукраїнського банку розвитку» ТОВ «Екосіпан».

Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 4 вересня, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Наші гроші».

У листопаді 2014 Національний банк відніс «Всеукраїнський банк розвитку» сина екс-президента Олександра Януковича до категорії неплатоспроможних.

Фонд гарантування вкладів фізосіб вирішив вивести ВБР з ринку шляхом продажу його інвестору. Відбувся конкурс, переможцем якого стало ТОВ «Екосіпан» з ціною 201 млн грн. за 100% акцій. Раніше фігурувала значно більша цифра 567,50 млн грн., але з’ясувалося, що це номінальна вартість акцій, а не ціна, за яку «Екосіпан» мав придбати банк.

Компанія «Екосіпан» сплатила 50 млн грн. гарантійного внеску і 27 березня 2015 р. надіслала Фонду гарантування вкладів фізосіб проект договору про купівлю акцій «Всеукраїнського банку розвитку».

Однак Фонд цей договір так і не підписав, посилаючись на арешт акцій банку ухвалою Печерського райсуду від 1.04.2014 р. за клопотання слідчого Генпрокуратури. 28 квітня цього року Фонд повернув «Екосіпану» 50 млн грн. гарантійного внеску.

Інвестор з таким рішенням Фонду не погодився і подав позов до суду, вимагаючи визнати договір купівлі-продажу акцій укладеним.

Судом встановлено, що 14 квітня цього року вищезгадана ухвала про арешт акцій ВБР була скасована Апеляційним судом м.Києва. Однак 24 квітня, Печерський райсуд повторно заарештував кошти «Всеукраїнського банку розвитку».

Однак суд вирішив, що арешт не може бути підставою для не укладення договору купівлі-продажу акцій неплатоспроможного банку між Фондом та інвестором, а є лише тимчасовою перешкодою для його виконання при визнанні договору купівлі-продажу укладеним.

За даними держреєстру, засновниками ТОВ «Екосіпан» є Ігор Дорошенко, Василь Шатун, Віктор Єрасов та Віктор Поліщук. Саме останньому належить контрольний пакет в уставному капталі фірми. Поліщук відомий як власник мережі побутової техніки «Технополіс», яка в 2013 році купила свого конкурента – мережу «Ельдорадо». Також Поліщук є власником найвищого в Києві торговельно-офісного центру «Gulliver», яким керує його дружина Лілія Рєзвая. Вона племінниця Світлани Медведєвої – дружини прем’єр-міністра Росії Дмитра Медведєва. Поліщуку також належить банк «Михайлівський».

Повіреним покупця в цьому контракті виступає ТОВ «Краун Альянс», оформлене на Анатолія Владімирова з села Петрівці Київської області.

Коментарі
Додати коментар