До новин

НБУ поведе власників неплатоспроможних банків до суду

25 вересня, 2015
Банкрутство фінустанов
НБУ поведе власників неплатоспроможних банків до суду

Національний банк України готовий звертатися до судів всіх необхідних юрисдикцій, щоб реалізувати персональні гарантії, надані власниками банків, визнаних потім неплатоспроможними, забезпечення стабілізаційних кредитів.

Про це повідомила голова НБУ Валерія Гонтарева в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна», повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація

«Ми намагатимемося стягнути всі активи. Оскільки це - особиста гарантія вже фізичної особи, тобто персональна гарантія... Вона оформлена за українським законодавством. Водночас сподіваюся, що ми зможемо у всіх судах пред'явити її за будь-якого законодавства», - сказала вона, відповідаючи на запитання про можливу реалізацію гарантії Костянтина Жеваго за стабкредитом банку «Фінанси та Кредит».

Гонтарева зазначила, що отримання таких гарантій є «особистою заслугою» НБУ, і наголосила, що гарантія фізособи - це відповідальність всім своїм майном.

Вона уточнила, що позови в суди у разі порушення зобов'язань за особистим гарантіям рефінансування на користь Національного банку подаватиме сам НБУ, тоді як інші позови щодо власників, які допустили неплатоспроможність банків, подаватиме Фонд гарантування вкладів.

Коментуючи скептицизм щодо реалізації персональних гарантій, Гонтарева висловила думку, що самі бізнесмени «добре розуміють» значимість видачі ними таких гарантій.

Зокрема, відповідаючи на запитання про відповідальність власника визнаного неплатоспроможним у січні цього року Імексбанку народного депутата Леоніда Клімова та його персональної гарантії, виданої за залучення стабілізаційного кредиту на 300 млн гривень, глава центробанку сказала: «і Фонд, і НБУ подав позови, так що питання до нашої правоохоронної системи».

Раніше Гонтарева повідомляла, що НБУ отримав персональні гарантії від одного із співвласників «Приватбанку» Ігоря Коломойського, власника Платинум Банку Григорія Гуртового, а також власників вже визнаних неплатоспроможними банків «Фінанси і Кредит» Костянтина Жеваго, VAB Банку і банку «Фінансова ініціатива» Олега Бахматюка та Імексбанку Леоніда Клімова.

Щодо Імексбанку Гонтарева зазначала в інтерв'ю журналу «Фокус», що НБУ підписав з акціонером цієї фінустанови зобов'язання з гарантіями рекапіталізації банку, акціонер почав вносити кошти.

Однак потім він в обхід куратора НБУ продав пов'язаним особам кредитний портфель з дисконтом в 90%, після чого Нацбанк ввів у банк тимчасову адміністрацію.

Коментарі
Додати коментар