До новин

В НБУ розповіли, що спричинило банківську кризу

13 жовтня, 2015
Банкрутство фінустанов
В НБУ розповіли, що спричинило банківську кризу

Слабке корпоративне управління в банках було однією з причин кризи в 2008-2009 і 2014-2015 роках.

Про це заявив заступник глави НБУ Владислав Рашкован в ході круглого столу на тему «Корпоративне управління як інструмент відновлення довіри та протидії корупції в банківській системі», повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

За словами Рашкована, під корпоративним управлінням слід розуміти взаємодію між професійними менеджерами і непрофесійними акціонерами для досягнення цілей банку.

«В Україні необхідно налагодити відносини між менеджментом і акціонерами, щоб менеджери не були інструментом у руках акціонерів для легітимізації рішень власників»,- підкреслив він.

На думку Рашкована, банкінг повинен бути бізнесом, а не ланкою в ланцюжку створення вартості інших бізнесів за межами банківського бізнесу. Він також нагадав, що в розрізі корпоративного управління перше питання - особа власника банку.

«На сьогоднішній день ми знаємо власників 93% активів ринку, і ми йдемо шляхом подальшого вдосконалення прозорості», - сказав Рашкован.

Крім того, він зазначив, що наглядова рада повинна бути сильним дієвим механізмом в управлінні банком, і це стосується як державних, так і приватних банків.

«Чверть членів наглядової ради повинна бути не тільки незалежною, але і професійною, - зауважив В. Рашкован.- Механізм фінансування праці членів наглядової ради має бути вдосконалений. Ми не віримо в альтруїзм, якщо робота незалежного члена наглядової ради не оплачується формально, це означає, що її оплачує, наприклад, акціонер банку. Ми готові над цим працювати. Можна, наприклад, створити саморегульовану організацію, яка б займалася сертифікацією і підготовкою членів наглядових рад».

За його словами, високий рівень професійної підготовки незалежних членів наглядових рад банків потрібен для того, щоб вони допомагали ефективно управляти банком.

«Нам дійсно потрібно створити професійний ринок незалежних директорів, на якому банки «полюватимуть» за кращими незалежними директорами, оскільки вони розумітимуть, що з такими незалежними директорами вони зможуть краще керувати банком», - зазначив Рашкован.

Коментарі
Додати коментар