До новин

Борги із зарплат працівникам Олександрійського буровугільного комплексу досягли 16 млн грн

16 жовтня, 2015
Банкрутство підприємств
Борги із зарплат працівникам Олександрійського буровугільного комплексу досягли 16 млн грн

Заборгованість перед працівниками підприємств на базі Олександрійського буровугільного комплексу в даний час складає близько 16 млн гривень.

Про це в ході зустрічі з активістами заявив голова Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Кузьменко, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Він нагадав, що ДХК «Олександріявугілля» працювало як державне підприємство до 2004 року.

«У 2004 році державою було прийнято рішення передати його в приватні руки. З 2004 по 2009 роки там працювали орендодавці, які мають певне відношення до Костянтина Жеваго. Там добувалося вугілля, воно було потрібне для ГЗК в Полтавській області. Але в 2009 році була перша хвиля економічної кризи, в результаті чого діяльність була припинена, і в той же рік накопичилася значна частина заборгованості по заробітній платі перед працівниками», – зазначив Кузьменко.

Він повідомив, що на сьогоднішній день наявна заборгованість 16 млн гривень перед працівниками, також є борг перед ПФУ.

«Є заборгованість перед Пенсійним фондом. Крім того, сьогодні там працює фіскальна служба, ліквідатор, оскільки підприємство – банкрут. Відповідно, проводяться певні заходи, щоб реалізувати державне майно, отримати кошти і розрахуватися з людьми. Але наше завдання насправді просте. Крім того, щоб закрити заборгованість по заробітній платі, нам потрібно ще й знайти інвестора, який буде зацікавлений в тому, щоб ті 50-70 мільйонів тонн вугілля, які є на Костянтинівському розрізі, можна було б використовувати як сировину для виробництва», – аргументував свою позицію глава області.

І в даному напрямку, за його словами, є два варіанти розвитку подій.

«З одного боку – це все той же Костянтин Жеваго і його підприємство, яке потребує енергії на Комсомольський ГЗК. З іншого боку – у нас є багато українських обленерго, які говорять про недостатність електроенергії на українському ринку. Тому знаю, що в планах окремих обленерго – залучення китайського кредиту, до того ж, як фінансового, так і кредиту обладнання для того, щоб відновити видобуток, побудувати електростанцію на 350 мегават», – констатував Кузьменко.

А тому, за словами голови облдержадміністрації, стратегічно і тактично перспектива Олександрійського буровугільного комплексу полягає не в бажанні влади або губернатора, а в першу чергу – в інтересі бізнесу, для якого використання цього ресурсу є і економічно, і логічно виправданим. Роль влади на цьому етапі, як стверджує Кузьменко, в дозвільному, регуляторному або адміністративному сприянні інвесторам, які готові будуть вкладати фінанси і взяти на себе ряд соціальних зобов’язань.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Яценюка попросили завадити ліквідації підприємств буровугільного комплексу на Кіровоградщині.

Коментарі
Додати коментар