До новин

Активи збанкрутілого «Аеросвіту» хочуть продати за 6,8 млрд

30 жовтня, 2015
Банкрутство підприємств
Активи збанкрутілого «Аеросвіту» хочуть продати за 6,8 млрд

Майно збанкрутілої авіакомпанії Ігоря Коломойського «Аеросвіт», яка ще кілька років тому була найбільшим в Україні авіаперевізником, намагаються пустити з молотка за 6,8 млрд грн.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Ділову столицю».

Перший аукціон з продажу цілісного майнового комплексу компанії, який був запланований на 6 листопада, був скасований 26 жовтня, оскільки на нього не надійшло жодної заявки від потенційних покупців. Причина досить банальна - стартова ціна майна, серед якого кілька старих будівель в селі Гора під Києвом, дві земельні ділянки загальною площею 1,3 га, застаріла офісна техніка та меблі, жесяток заїжджених автомобілів і бувалий Боїнг 737 1982 року випуску, була встановлена на надхмарному рівні 8,5 млрд грн.

Тому ліквідатор «Аеросвіту» Леонід Талан оголосив новий аукціон, запланований на 26 листопада. До продажу запропоновано все те ж майно, але з 20%-ою знижкою (за загальною ціною 6,8 млрд грн.). Якщо покупці знову не знайдуться (а так, швидше за все, і буде), оголосять треті торги з таким же дисконтом, а вже після цього активи розділять на окремі лоти і пустять їх з молотка.

Розпродаж майна «Аеросвіту» стартувала в рамках банкрутства компанії, ініційованого в 2013 року компанією «Тенак». Остання близька до групи «Приват», яка контролювала «Аеросвіт». У червні нинішнього року був затверджений реєстр вимог кредиторів, а 10 липня компанію визнали банкрутом і відкрилито ліквідаційну процедуру. Ліквідатором було призначено арбітражного керуючого Леоніда Талана - старий знайомий групи «Приват», що займається зараз процесом ліквідації інших «відлітавших своє» підприємств групи, наприклад, «Донбасаеро» і «Авіадніпро».

Логічним завершенням цих подій повинен був стати аукціон, на якому збиралися пустити майно з молотка, щоб розрахуватися за боргами, включаючи заборгованість по зарплаті перед колишніми співробітниками, яким «Аеросвіт» не виплатив понад 100 млн грн. Але надії на повернення цих коштів мінімальні. Ще в 2013 році значна частина активів авіаперевізника була переоформлена на київську компанію «Рапекс 1», близьку до «Привату». А свого повітряного флоту компанія позбулася незадовго до цього, коли припинила виконувати польоти. Літаки і основні маршрути «Аеросвіту» дісталися його основному конкурентові - «Міжнародним авіалініям України». Втім, Коломойський не пожалкував, ставши основним власником МАУ разом з Ароном Майбергом.

Леонід Талан каже, що у «Аеросвіту» залишилося чимало активів.

«Авіакомпанія - це не тільки літаки. У неї залишилися наземний транспорт і нерухомість на території аеропорту, багато запчастин та іншого», - перераховує він. Але все це і близько не стоїть мільярдних сум, які було оцінено майно банкрута. «Продавцю навряд чи варто розраховувати на суму понад 100 млн грн», - оцінив вартість решти активів один з колишніх менеджерів «Аеросвіту».

Звідки така висока ціна, заявлена для аукціону? «Стартова ціна за законом дорівнює сумі вимог кредиторів», - пояснює Леонід Талан.

Найбільшим серед кредиторів авіакомпанії є особисто Ігор Коломойський з сумою претензій близько 3 млрд грн. Ще близько 4 млрд грн. «Аеросвіт» заборгував близьким до «Привату» структурам, серед яких - Graynel управління (1,27 млрд грн), «Альбіон» (1,2 млрд грн), Casburt трейдерів та інвесторів (понад 730 млн грн), Pennylane Комерсіо Internacionais (близько 200 млн грн), «Укртатнафта» (190 млн грн). Серед сторонніх кредиторів можна виділити Міжнародного лізингу фінансової корпорації з претензіями на суму 185 млн грн, Райффайзен Банк Аваль (близько 120 млн грн), Укрсоцбанк (110 млн грн) і державний аэрорпорт «Бориспіль» (близько 80 млн грн).

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, ліквідатор «Аеросвіту» шукав організатора аукціону з продажу майна компанії.

Читайте також: Чиновники перевірятимуть авіакомпанії на предмет потенційного банкрутства

Коментарі
Додати коментар