До новин

Держбанки втратять мільярди гривень у разі банкрутства аграрної компанії «Креатив»

25 грудня, 2015
Банкрутство підприємств
Держбанки втратять мільярди гривень у разі банкрутства аграрної компанії «Креатив»

Державні банки-кредитори олійного гіганта «Креатив» ризикують втратити мільярди гривень у разі банкрутства агрокомпанії через неузгоджені дії самих банків.

Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми», повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Це може статися у разі виведення основного активу - Кіровоградського заводу з переробки соняшнику - зі складу групи «Креатив». Рішення щодо цього активу зараз ухвалює кредитний комітет «Укргазбанку» після того, як банк виставив права вимоги на цей актив на продаж 3 грудня та отримав одну заявку від конкурента «Креативу».

«Кіровоградський завод є основним активом всієї групи. Відповідно, якщо він піде з групи, то фактично група розвалиться і вона ніколи не зможе повернути свої борги», - вважає інвестбанкір з Concorde Capital Олександр Паращій.

Він вважає, що всім держбанкам необхідно було б об'єднати зусилля і тоді б шанси на повернення кредитів значно збільшилися б.

Станом на початок 2015 року частка кредитів «Креативу» в державних банках становила майже 80% або понад 11 мільярдів гривень. Так, майже 7 мільярдів компанія винна «Ощадбанку», 2,5 мільярда - «Укрексімбанку», 2 мільярди - «Укргазбанку».

Побоювання щодо намірів групи «Креатив» виникли після того, як вона несподівано змінила власників у вересні 2015 року.

Під час зміни власників на складах зникло майно, яке було під заставою у приватних банків – кредиторів компанії на суму 3 мільярди гривень. Приватні банки наразі намагаються відсудити свої кошти.

Компанія «Креатив» раніше належала сім’ї представника Партії регіонів Станіслава Березкіна,та набрала кредитів на 600 мільйонів доларів за часів президентства Віктора Януковича.

У разі неповернення грошей держбанкам, вони муситимуть просити Національний банк про рекапіталізацію - тобто, неповернений борг «Креативу» стане тягарем платників податків, говорить Олександр Паращій.

Новий акціонер «Креативу» Рисбєк Токтомушев не захотів надавати пояснень щодо боргів компанії.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, «Креатив» заборгував кредиторам на початок осені 702 млн доларів, і фінансове становище компанії надалі погіршується.

Коментарі
Додати коментар