До новин

Американська Cargill вивела з Дельта Банку $100 млн

18 березня, 2015
Банкрутство фінустанов
Американська Cargill вивела з Дельта Банку $100 млн

Як з’ясувалося, за місяць до введення тимчасової адміністрації до Дельта Банку американська група Cargill, один з світових лідерів з торгівлі зерном, вивела з фінустанови кредитний портфель більш ніж на 100 млн доларів.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на "Економічну правду".

3 березня в "Дельта Банк" увійшла тимчасова адміністрація. За місяць до введення тимчасової адміністрації американська група Cargill, один з світових лідерів по торгівлі зерном, вивела з банку кредитний портфель більш ніж на $100 млн, передає Капітал з посиланням на Економічну правду.

Вивід кредитів відбувався не для повернення капіталу, а для повернення наданого "Дельті" фондування. Гроші з капіталу банку американська компанія не виводила, і це підтвердив власник основного пакету акцій Дельта Банку Микола Лагун.

Така угода - удар по репутації Cargill. Група робила внески в капітал банку, але в якийсь момент зрозуміла, що ситуація стала нагадувати штопор, з якого "Дельта" вже не вийде. Тому вона забрала скільки могла, залишивши напризволяще численних клієнтів Дельта Банку. Основним з них є держава.

Незважаючи на явний зв'язок акціонера "Дельти" з українським підрозділом Cargill, юридично вони вважаються абсолютно чужими одне одному структурами. Виходить, до них неможливо застосувати норми нещодавно прийнятого закону про посилення відповідальності власників банків.

5 лютого у Києві були підписані 9 договорів поступки права вимоги. Всі вони відбувалися без участі "Дельти", проте всі стосувалися виведення кредитів з проблемного банку. Однією стороною виступав власник 30% Дельта Банку - американська Cargill Financial Services Intl (CFSI).

Від імені CFSI угоди підписувала Крістін Чи Весселс, яка діяла за дорученням, виданим центральним офісом групи. Він розміщений у США, в місті Хопкінс штату Міннесота.

Іншою стороною за договорами були чотири українські компанії: "Іллічівський зерновий порт", "Стройбуд Іллічівськ", "Яблуневий дар" і "Танк Транс".

Уклавши угоди, ці чотири компанії перестали бути боржниками Дельта Банку і отримали нові кредити - безпосередньо у Cargill Financial Services Intl.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб може повернути вкладникам збанкрутілого Дельта Банку 16,7 млрд грн.

Джерело фото: finmaidan.com

Коментарі
Додати коментар