До новин

Цьогоріч прогнозують рекордні розпродажі банківського майна

21 січня, 2016
Банкрутство фінустанов
Цьогоріч прогнозують рекордні розпродажі банківського майна

Експерти говорять про необхідність зміни базових правил роботи майданчиків та прозорості торгів, Фонд гарантування вкладів може серйозно наростити в 2016 році обсяги проданого майна проблемних банків — з 1,2 млрд до 30-50 млрд гривень.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на UBR.ua

Директор ТОВ «ЮБИЗ» Дмитро Бойко вважає, що підвищення результативності продажу активів банків-банкрутів можливо у разі створення єдиного інформаційного поля та очищення ринку від недобросовісних торговців.

«У грудні директор-розпорядник ФГВФО Костянтин Ворушилін озвучив прогноз, згідно з яким до 2016 року від продажу активів неплатоспроможних банків Фонд розраховує отримати від 5 до 12 млрд гривень. За нашими оцінками, ринок може спрацювати вище цього прогнозу. Ми вважаємо реальним збільшення цієї цифри до 30-50 млрд гривень», - каже Бойко.

Зазначивши при цьому, що саме онлайн-торгівля допоможе чиновникам наростити темп розпродажу активів проблемних банків. Але тільки якщо чиновники будуть боротися зі зловживаннями, які є в цій сфері.

«З 1 січня 2016 року ліквідатори банків втратили повноваження в частині прийняття рішень щодо визначення початкової вартості банківських активів, виставлених на торги, формування безпосередньо лота, порядку зниження початкової вартості, а головне — вибору організатора торгів. Ці повноваження передані колегіальним органам Фонду гарантування вкладів. Ми вітаємо такий крок регулятора. Однак ринок потребує пояснень: чому деякі компанії з «мовчазної згоди» ФГВФО отримують на реалізацію виключно ліквідні активи на сотні мільйонів гривень, а інші — або нічого, або активи, які можуть бути реалізовані лише з третіх торгів і хіба що за ліквідаційною вартістю», — зазначив Бойко.

Експерт пропонує створити єдину базу всіх банківських активів, які Фонд виставляє на реалізацію, і дати можливість кожному бажаючому прийняти участь у торгах через будь-яку акредитовану електронну площадку (через систему, яка б об'єднувала всі електронні майданчики). І дати можливість споживачу вибирати сам, з ким йому працювати, а з ким ні. Очікується, що такий підхід дозволить покінчити зі зловживаннями, з якими ринок стикався останнім часом.

«Ринок пам'ятає, як в жовтні 2015 року на одному з майданчиків була спроба продати об'єкт в Кіровоградській області. Це був комплекс будівель АЗС в смт Нове Місто. Стартова ціна об'єкта становила 174 тис. гривень. У торгах брали участь двоє учасників. Один з них самостійно «нагнав» ціну лота: поставив одноосібно 18 ставок поспіль. З 600 тисяч підвищив ціну до майже 700 тис. гривень. Тобто система торговця дозволила учаснику робити ставки поспіль — а це заборонено! Не може один учасник торгів торгуватися сам з собою, поки своє слово не сказав інший учасник. Є організатори, у яких під час аукціону не бажаних учасників («не своїх») пропадають кнопки, або рядки аукціону не продовжується, якщо останню цінову пропозицію було внесено за певний проміжок часу до закінчення аукціону. Ці випадки не поодинокі», — розповів Бойко.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, минулого тижня ФГВ продав активи банків-банкрутів на 65 млн.

Коментарі
Додати коментар