До новин

Дружина міноритарія збанкрутілого «Амстора» входила до складу наглядової ради Унікомбанку

19 лютого, 2016
Банкрутство підприємств
Дружина міноритарія збанкрутілого «Амстора» входила до складу наглядової ради Унікомбанку

Дружина міноритарного власника групи компаній «Амстор» Володимира Вагоровського Валерія Вагоровська (до заміжжя Бондаренко) в квітні 2015 року увійшла до складу наглядової ради Унікомбанку.

Про це стало відомо з протоколу зборів акціонерів банку від 25 квітня 2015 року, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на РБК-Україна.

Через півроку НБУ вирішив ввести тимчасову адміністрацію в банк, а в грудні - ліквідувати фінансову установу.

Згідно з документом, Валерія Вагоровська обрана в наглядовий орган банку в якості представника інтересів акціонера Сергія Тимошенка, який володіє 18,7% акцій фінустанови.

Відомо, що до грудня 2014 року «Унікомбанк» (раніше «Банк Перспектива», - ред.) був зареєстрований і працював у Донецьку. Потім, відповідно до вимог законодавства, був перереєстрований поза території АТО - у Львові, проте значна частина його активів і застав залишилася в Донецькій області.

У липні 2014 року за рішенням Радянського районного суду Макіївки відбулися істотні зміни у складі акціонерів банку. Ці зміни були враховані при реєстрації акціонерів для участі у вищезгаданому зборах. Однак в офіційному Єдиному реєстрі судових рішень визначення Радянського райсуду Макіївки датований 21 липня 2014 року відсутня.

Хоча офіційно банк виведений з ринку через невиконання нормативів ліквідності та порушень нормативно-правових актів, за даними джерел в НБУ, банк використовувався для схем «переведення в готівку» коштів, що надходять з непідконтрольної Україні території.

ЗМІ пов'язують «Унікомбанк» з народним депутатом Олександром Шепелєвим, що підозрюється в розкраданні коштів «Родовід Банку» на суму понад 220 млн грн, а також в участі разом з бізнесменом Павлом Борульком в організації розкрадання держкоштів рефінансування Нацбанку на суму 315,3 млн грн у березні-травні 2009 року.

У свою чергу Валерія Бондаренко, (Вагоровська), за даними ЗМІ, була співзасновником компанії «Діджітал Пеймент Сістемс», яка володіє платіжним сервісом «Єдиний гаманець W1» та ін. для онлайн-розрахунків. СБУ з вересня 2014 року розслідує діяльність посадових осіб ТОВ «Діджітал Пеймент Сістемс», які організували схему, спрямовану на фінансування тероризму: використовуючи розрахункові рахунки підприємства, відкриті в «Приватбанку», налагодили збір коштів для подальшого використання представниками так званого «Гуманітарного батальйону «Новоросія», під виглядом благодійного фонду. Відомо, що зазначені платіжні системи також активно використовувалися для збору виручки мережі супермаркетів «Амстор», які опинилися на непідконтрольному офіційному Києві території і контрольованих братами Вагоровськими.

Як повідомлялося, в кінці 2014 року головний акціонер - «Смарт-Холдинг» - викрив міноритарія і керуючого групою компаній (ГК) «Амстор» Володимира Вагоровського у протиправних діях, виведення грошових коштів з підприємств групи на сторонні компанії з метою особистого збагачення, підробці документів, спроби привласнити бізнес. Володимир Вагоровський був усунений від керівництва, проведено повний аудит роботи мережі, з ініціативи Смарт-Холдингу на зборах учасників підприємств ДК «Амстор» було змінено склад керівників. На початку 2015 року магазини торгової мережі були захоплені озброєними людьми, які перебували там до 9 січня. За їхніми словами, вони діяли за вказівкою Володимира Вагоровського. В магазинах була знищена вся інфраструктура, фінансова та кадрова документація були вивезені в невідомому напрямку, зникла виручка.

У 2015 році Головне слідче управління МВС України під час відповідного кримінального провадження встановило факти фінансування незаконних збройних формувань з боку екс-керуючих торгової мережі «Амстор».

З кінця 2014 року колишній донецький регіональний керуючий групи компаній «Амстор» В'ячеслав Глізнуца здійснював неодноразову добровільну передачу продуктів харчування і транспортних засобів бойовикам з Донеччини в обмін на безперешкодну діяльність магазинів мережі в зоні АТО і її розвиток за рахунок присвоєння інших торгових приміщень в регіоні.

На даний момент Глізнуца оголошено органами МВС України у розшук.

Зокрема, були задокументовані факти поставок продуктів бойовим підрозділам батальйону «Кальміус», а також іншим підрозділам, базировавшимся в безпосередній близькості до донецького аеропорту.

У даний момент 18 магазинів мережі знаходяться в зоні АТО і не контролюються Смарт-Холдингом. Хоча Вагоровський офіційно заперечує зв'язок з магазинами «Амстор», які знаходяться в так званій «ДНР», правоохоронці знайшли докази зворотного.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, суд визнав банкрутом мережу супермаркетів «Амстор».

Коментарі
Додати коментар