До новин

Чи продовжаться у 2016 році масові банкрутства банків?

23 лютого, 2016
Банкрутство фінустанов
Чи продовжаться у 2016 році масові банкрутства банків?

Голова ради Незалежної асоціації банків України Роман Шпек та заступник голови НБУ Владислав Рашкован на запит інформаційного потралу Банкрутство & Ліквідація спрогнозували, чи треба очікувати продовження масового банкрутства українських банків цьогоріч.

Роман Шпек, голова ради Незалежної асоціації банків України

Якщо подивитися на якість прийнятого державного бюджету, на ті засади грошово-кредитної політики, які хоче реалізовувати Національний банк, можна сказати, що макроекономічних передумов для погіршення ситуації на банківському ринку немає. Тепер справа за менеджментом банків, які повинні правильно оцінювати якість своїх портфелів і резервів. Акціонери банків повинні при потребі збільшувати капітал своїх фінансових установ. Якщо вони все це зроблять своєчасно і добросовісно, все буде добре. Якщо хтось з акціонерів не схоче або не зможе, тоді банк визнається проблемним. Я не виключаю що цьогоріч будуть такі випадки, але вони будуть поодинокі, а не масові. Не через те, що загальні економічні умови до цього призвели, а через ігнорування проблем з боку менеджменту і акціонерів банку. І регулятор повинен якісно вести розмову з акціонерами. Наприклад, я сьогодні почув, що в деяких банках є акціонери, які тримають свої вклади і отримують за ними відсотки, які значно перевищують темпи інфляції. І я переконаний, що не тієї інфляції, яка в лютому місяці, а напевно тієї, яка була в травні минулого року. Зрозумієте?! Тому їх треба запрошувати, з ними треба вести розмову, пояснювати, що найпростіший шлях для них – підтримати і зберегти добре ім’я свого банку. А таких фактів, що регулятор комусь з банків хотів би створити проблеми, особисто я не знаю.

Владислав Рашкован, заступник голови НБУ

Чи збільшиться кількість неплатоспроможних банків в 2016 році? Наше завдання - щоб таких не було. Наша задача проста - щоб власники існуючих банків підтримали свої фінансові установи. По-перше, банки повинні розкрити своїх власників. По-друге, акціонери мають привнести капітал і побудувати нормальні бізнес-процеси в своєму банку. І ми сподіваємося, що це відбудеться, і ніяких неплатоспроможностей не буде. Але це сьогодні залежить від самих банків. Вони мають виконати вимоги регулятора по капіталу. В цілому українські банки працюють і намагаються впоратися з тими макроекономічними викликами, які сьогодні існують. Чи буде такий потік банкрутств, як минулі два роки? Ми б цього не хотіли. 

Коментарі
Додати коментар