До новин

НБУ пояснив банкірам причини прискорення графіку докапіталізації

23 лютого, 2016
Банкрутство фінустанов
НБУ пояснив банкірам причини прискорення графіку докапіталізації

Представники Національного банку взяли участь у конференції Незалежної асоціації банкірів України на тему «Подальший розвиток малих та середніх банків в Україні», в ході якої заступник голови НБУ Катерина Рожкова пояснила банкірам причини прискорення графіку докапіталізації.

Про це  повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Капітал банків призначений для абсорбування ризиків. Попередній графік збільшення вимог до капіталу був заснований на попередній оцінці економічної ситуації в країні, проте її погіршення призвело до нових вимог. Крім того, ми бачимо недостатню якість капіталу, - зазначила Катерина Рожкова. - Ще одна причина – неможливість недокапіталізованих банків розвиватись та конкурувати з іншими гравцями на ринку. Це призводить до «проїдання капіталу"»та перетворення банків на фінансові піраміди».

Вона також зазначила, що у 43 банків статутний капітал перевищує 300 млн грнивень, ще низка банків мають внутрішні резерви для збільшення капіталу, інші мають знайти зовнішні джерела для формування статутного капіталу або розглянути об'єднання банків.

За словами заступника Голови НБУ Владислава Рашкована, такі процедури є досить тривалими у часі. Можливі також складнощі в розрізі корпоративного управління та узгодження прийнятих рішень.

«Національний банк розробив пакет законодавчих змін щодо спрощення процесу об’єднання банків. НБУ узгодив пропозиції цих змін з усіма держорганами, задіяними у процесі, та сподівається знайти підтримку народних депутатів. Цей пакет законодавчих змін покриває такі блоки, як вирахування справедливої вартості банків при злитті, скорочення часу на усі процедури з 1,5 років до трьох місяців, питання правонаступництва, задоволення вимог кредиторів, а також податкових питань під час ліквідації», - зазначив Владислав Рашкован.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, вимога НБУ щодо термінової докапіталізації спровокує банкрутство невеликих фінустанов.

Коментарі
Додати коментар