До новин

Регулятор зупинив продаж активів банків-банкрутів

16 березня, 2016
Банкрутство фінустанов
Регулятор зупинив продаж активів банків-банкрутів

Національний банк вирішив тимчасово призупинити продаж активів неплатоспроможних банків, які знаходяться в заставі регулятора під видані кредити рефінансування.

Про це журналістав заявив директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізосіб Костянтин Ворушилін, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

За його словами, Фонд гарантування вкладів фізосіб був повідомлений про це 11 березня.

«Нацбанк дійсно заморозив продаж активів, які перебувають у них в заставі. Ми поки не знаємо, до якого терміну», - сказав Ворушилін.

У Нацбанку обіцяють відновити торги після початку роботи в ФГВФО передбаченого законом колегіального органу з питань консолідації та продажу активів банків. Він має запрацювати з 1 квітня.

Однак директор департаменту консолідованого продажу та управління активами ФГВФО Юлія Берещенко може просто не встигнути за найближчі два тижні завершити створення нової моделі продажу активів, затвердити всі процедури, регламенти і положення.

Підставою для зупинки продажів названа неефективна робота Фонду з продажу застав. З вересня 2015 року НБУ, як заставоутримувач, погодив продаж 432 об'єктів майна на суму 2,8 млрд гривень. Продано тільки 45 об'єктів на 251,1 млн гривень - 9% від плану.

«Зазначене свідчить про недостатнє проведення Фондом заходів з пошуку покупців на таке майно, в тому числі до моменту направлення відповідних матеріалів на узгодження НБУ», - йдеться в листі за підписом заступника голови НБУ Якова Смолія.

«Так, на запит Нацбанку про заходи, які вживаються з метою реалізації прав вимоги за кредитами, майнові права за якими передані в заставу Нацбанку від деяких банків, отримані формальні відповіді про проведення початкових переговорів з потенційними покупцями. Вони проводилися до узгодження НБУ реалізації прав вимоги за такими кредитами», - сказав він.

У Нацбанку заявляють про випадки непрозорого проведення організаціями, залученими Фондом, торгів з реалізації заставленого в Нацбанку майна.

«Незважаючи на доручення прем'єра опрацювати питання залучення до продажу майна виключно держпідприємства CETAM, Фонд жодних пропозицій з цього приводу не надав», - зазначено в листі.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, з 1 квітня запрацює консолідований офіс з продажу активів банків-банкрутів.

Коментарі
Додати коментар