До новин

Суд скасував постанову НБУ про визнання неплатоспроможним Укрінбанку

21 березня, 2016
Резонансні справи
Суд скасував постанову НБУ про визнання неплатоспроможним Укрінбанку

Окружний адміністративний суд Києва 16 березня визнав незаконною і скасував постанову правління Національного банку України про віднесення ПАТ «Укрінбанк» до категорії неплатоспроможних, НБУ має намір оскаржити це рішення.

Про це йдеться в рішенні суду, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на FinClub.

Згідно з рішенням суду, НБУ повинен надати Укрінбанку 95 днів для відновлення платоспроможності, як це передбачено законодавством.

У прес-службі Нацбанку зазначили, що регулятор поки не отримав рішення суду, але як тільки його отримає, має намір подавати апеляційну скаргу до Київського апеляційного адміністративного суду.

Крім того, суд також визнав незаконним і таким, що підлягає скасуванню рішення виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від 24 грудня 2015 року про введення в «Укрінбанк» тимчасової адміністрації.

Позов до суду подав один з міноритарних акціонерів Укрінбанку. Його головною претензією було порушення Нацбанком норми про надання проблемному банку 180 днів для відновлення платоспроможності.

На думку позивача, НБУ не мав права визнавати банк неплатоспроможним раніше закінчення цього терміну, проте регулятор порушив цю норму. Як зазначається в рішенні суду, в Укрінбанк 22 вересня 2015 року був введений куратор, а 1 жовтня того ж року банк був визнаний проблемним.

Таким чином, для відновлення платоспроможності і усунення порушень нормативів у нього був час до кінця березня 2016 року.

Як повідомлялося раніше 14 грудня 2015 року НБУ зареєстрував договір позики від 24 листопада 2015 року. Згідно з документом, інвестор повинен був внести в капітал банку 21 млн доларів.

При цьому Укрінбанк звернувся до НБУ з листом, в якому вказував, що йому потрібен час до 1 січня 2016 року, щоб угода була зареєстрована, а інвестор міг завести кошти.

Однак Нацбанк 24 грудня визнав банк неплатоспроможним, і ФГВФО ввів в банк тимчасову адміністрацію.

«Укрінбанк» заснований в 1989 році. Його найбільшим акціонером на 10 липня 2015 року був голова його наглядової ради Володимир Клименко (71,1514%).

Згідно з даними Нацбанку, за розміром загальних активів на 1 жовтня 2015 року Укрінбанк займав 27-е місце (5,832 млрд грн) серед 123 банків, що діяли в країні банків.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, вкладники Укрінбанку можуть залишитись без виплат через надмірну активність ДСНС.

Коментарі
Додати коментар