До новин

Яресько розповіла, чому не націоналізували Дельта Банк

02 квітня, 2015
Банкрутство фінустанов
Яресько розповіла, чому не націоналізували Дельта Банк

Міністр фінансів України Наталія Яресько зазначила, що націоналізація Дельта Банку не найкращий підхід до цієї проблеми, оскільки досвід націоналізації банків часів кризи 2008-2009 років – негативний.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на "Українську правду".

Яресько заявила, що минулого року регулятор визнав Дельта Банк системним, але це не означає, що він буде націоналізований.

"Перш за все, я не знаю, хто казав, що ми будемо націоналізувати. Минулого року Національний банк визнав Дельта Банк системним, але це не одне й те саме, це не є гарантія націоналізації", - заявила міністр.

За її словами, є різні варіанти, як вирішувати проблемні питання системного банку.

"Ми консультувалися, як вирішувати питання щодо цього банку, ми приймали це рішення разом. І тут були причетні не тільки Нацбанк, не тільки уряд, Мінфін, але й наші міжнародні партнери - і МВФ, і ЄБРР, і Світовий банк, всі мали свою точку зору. Дійсно, моєю позицією було те, що не найкращий підхід націоналізувати цей банк в цей час, в цій ситуації в країні. І я беру на себе відповідальність за цю позицію. Але це не лише моя точка зору, бо якби вона була тільки в мене, то навряд чи її б підтримали всі сторони, що приймали участь у рішенні", - зауважила міністр.

Яресько нагадала про досвід держави в націоналізації під час останньої фінансової кризи в 2008-2009 роках.

"Ми не маємо позитивних показників ні щодо ефективності націоналізації, ні щодо розуміння коштів, ціни цієї націоналізації. І що врятовано, ми не можемо сказати на сьогоднішній день", - повідомила вона.

"Окрім того, ми не хочемо, аби за хибні бізнесові стратегії, що призводять до проблем у банках, платив народ. А в разі націоналізації платить саме він, адже це за кошти платників податків відбувається докапіталізація банків з бюджету", - резюмувала Яресько.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, регулятор продовжив термін пошуку інвесторів для неплатоспроможного Дельта Банку.

Джерело фото: kiev.vgorode.ua

Коментарі
Додати коментар