До новин

Гонтарева розповіла, як віддячить за оперативне виведення з ринку банку «Михайлівський»

07 червня, 2016
Банкрутство фінустанов
Гонтарева розповіла, як віддячить за оперативне виведення з ринку банку «Михайлівський»

Голова Національного банку Валерія Гонтарева обіцяє віддячити своїм співробітникам за оперативне виведення з ринку банку «Михайлівський».

Про це вона повідомила в інтерв'ю «Українській правді», повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«За оперативне виведення з ринку банку «Михайлівський» я не просто не звільню, а збираюся нашим співробітникам виділити якщо не грошові премії, тому що вони у нас не передбачені, то, як мінімум, подяки голови Нацбанку», - заявила глава НБУ.

Крім того, Гонтарева пояснила ситуацію, яка сталася з банком.

«Банк був віднесений до категорії проблемних ще в минулому році. Для банку також була розроблена програма, яку вони повинні були виконати, в якій чітко все розписано. Ми з керівником банку, паном (Ігорем) Дорошенко, спілкувалися і попереджали, що є шанс потрапити під кримінальну відповідальність, якщо банк буде робити щось незаконне», - пояснила вона.

За словами Гонтаревої, тепер можна констатувати факт - банк потрапив (і менеджмент банку, і акціонери банку) під кримінальну відповідальність.

«Що ж зробив банк? Звільняється Дорошенко, вранці нам це стає відомо зі ЗМІ. Він навіть напередодні нам нічого не повідомив. У цей момент банк був проблемним і перебував на особливому моніторингу з боку Нацбанку. Крім того, у нас там постійно перебував куратор», - говорить глава НБУ.

«З ранку куратору кажуть, що операційна система банку не працює з технічних причин. Це означає, що куратор не може нічого побачити в системах, він не може побачити, що банк робить. Куратор нам негайно це повідомляє, потім ми ще дізнаємося, що несподівано звільнився Дорошенко і розуміємо, що відбувається щось дивне. Ми тут же відключаємо банк від системи СЕП і перекриваємо можливості вивести гроші за межі України», - констатує Гонтарева.

Очільниця НБУ запевнила, що регулятор встиг відключити рахунки, щоб банк не зміг вивсети кошти.

«У них коррахунок був відключений, вони навіть гривню вивести не змогли»,- пояснила банкір.

За її словами, у цей день, коли в  банку «Михайлівський» відключили повністю всі системи, керівництво зробило проводку в балансі з компанії на банк.

«Вони зробили на 5 тисяч проводок в балансі і записали 1 млрд гривень собі в пасив. Фондом гарантувалося 1,6 млрд гривень вкладів і вони, зовсім нелегально, додали туди ще цей мільярд. Ми це відразу заперечили і баланс у них з цими даними не прийняли. Що робиться з іншого боку, з боку активів? Вони 111 тисяч кредитів, виданих приватним особам, переоформлюють на свою споріднену компанію. Це просто проводка в балансі. Цей баланс у них ніхто не прийняв, не хвилюйтеся», - підсумувала вона.

Нагадаємо, 23 травня правління Національного банку прийнялорішення про віднесення ПАО «Банк Михайлівський» до категорії неплатоспроможних.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, держава шукає банк, що виведе з ринку збанкрутілий «Михайлівський»

Коментарі
Додати коментар