До новин

Харківський тракторний завод назвав безпідставними звинувачення СБУ

07 червня, 2016
Резонансні справи
Харківський тракторний завод назвав безпідставними звинувачення СБУ

ПАТ «Харківський тракторний завод» спростовує звинувачення Служби безпеки України у диверсійних діях, розміщене на відомчому сайті 4 червня.

Про це йдеться у повідомленні ПАТ «Харківський тракторний завод», передає інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

У прес-службі зазначили, що публікують цю інформацію у зв'язку з поширеним 4 червня 2016 року прес-службою СБУ повідомленням щодо ситуації навколо ПАТ «Харківський тракторний завод» і звинувачень керівництва заводу в намірі здійснити диверсію. На ХТЗ зазначають, що нині посилання на сайті силовиків не працює, відтак додається скріншот.

«Ми ініціюватимемо створення спеціальної слідчої комісії Верховної Ради України, щоб були названі конкретні імена конкретних представників силових структур, які чинять тиск на завод, а також з'ясовано, в чиїх комерційних інтересах вони діють по відношенню до ХТЗ. За фактом публічних необгрунтованих звинувачень на адресу генерального директора ХТЗ ми звертатимемося до компетентних судових інстанцій», - йдеться у повідомленні.

У заяві для ЗМІ прес-служба ХТЗ підкреслює, що «Харківський тракторний завод» перебуває у приватній власності і не включений до переліку підприємств, що мають стратегічне значення для держави (Постанова КМУ № 83 від 04.03.2015 р.). Він не виконує оборонні замовлення і випускає винятково продукцію цивільного призначення, тому у своїй бізнес-діяльності керується виключно інтересами своїх акціонерів.

«Як відомо, завод був побудований за часів СРСР і розрахований на виробництво 50 000 тракторів на рік. Сьогодні коефіцієнт використання виробничої потужності ливарних цехів становить не більш як 5%. Низьке завантаження потужностей і застаріле обладнання обумовлює неконкурентоспроможний рівень собівартості металевих виробів власного виробництва. Менеджмент заводу вже протягом останніх 25 років намагається вирішити цю проблему. Одним із рішень є передача цієї частини технологічного процесу на аутсорсинг з можливістю утилізації повністю зношених виробничих фондів. Дивно, що стандартні заходи з економічного оздоровлення стали підставою для того, щоб відкрити кримінальне провадження за надуманими звинуваченнями у «диверсії», - йдеться у заяві.

Ще одним приводом для звинувачень СБУ став факт сканування технічної документації - на цій підставі був зроблений висновок, що планувалася передача цієї документації агресору.

У ПАТ визнають, що завод, по-перше, дійсно, планово здійснює сканування всієї паперової документації для забезпечення її найкращого збереження. По-друге, сканування стосувалося документації з виробництва тракторів, що не має статусу секретної.

«Вся конструкторська та інша документація, що має статус секретної, була передана ще у березні 2010 р. у Харківське конструкторське бюро ім. Морозова, після рішення Мінпромполітики № 10/1-2-1705 від 13.11.2009 р. про закриття режимно-секретного відділу на ХТЗ через його непотрібність. Відповідно, звинувачення у «диверсії», вказані у вищезгаданій заяві СБУ, не мають під собою підстав», - перек онані на ХТЗ.

Нині на підставі порушених кримінальних справ відбувся арешт майна і всіх банківських рахунків підприємства - діяльність заводу паралізована.

Усі співробітники відправлені в відпустки, затримка з виплати заробітної плати 2,5 тис. співробітників досягла трьох місяців.

З того ж часу підприємство позбавлене можливості здійснювати оплату всіх податків, незважаючи на наявність грошових коштів на рахунках. Припинено відвантаження готової продукції, поставки комплектуючих і матеріалів від майже сотні українських підприємств.

Для додаткового тиску заводу пред'явлено вимоги про повернення неіснуючих боргів по податках і зборах.

«ДПС, порушуючи рішення суду і прав інших кредиторів, вимагає достроково і в 4-разовому розмірі погасити заборгованість, яка була створена ще в 1998 році самою державою і порядок погашення якої був визначений світовою угодою з кредиторами в 2014 році», - йдеться у повідомленні ХТЗ.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, ХТЗ не може виконати контракт для «Украгролізингу».

Коментарі
Додати коментар