До новин

НБУ хоче залучити до ліквідації банків міжнародних експертів

17 червня, 2016
Банкрутство фінустанов
НБУ хоче залучити до ліквідації банків міжнародних експертів

Національний банк України пропонує Мінфіну і Мінекономрозвитку залучити до процедури ліквідації банків міжнародних експертів, а Фонд гарантування вкладів зобов'язати постійно оприлюднювати інформацію про активи та майно банків-банкрутів.

Про це йдеться в листі НБУ до Міністерства фінансів і Міністерства економічного розвитку і торгівлі, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Зокрема, Нацбанк пропонує зобов'язати Адмінраду ФГВФО постійно консультувати Виконавчу дирекцію фонду з питань організації виведення банків з ринку та реалізації їх майна. У свою чергу, Виконавча дирекція повинна буде щомісяця звітувати про хід процедури та про результати торгів.

Крім того, НБУ ініціює скорочення терміну проведення інвентаризації та формування ліквідної бази банків до трьох місяців, а також введення централізованої процедури реалізації майна та активів банків-банкрутів із залученням не більше 3-х електронних майданчиків, включаючи й іноземні.

Додатково регулятор пропонує зобов'язати Фонд гарантування контролювати проведення оцінки майна та активів, запланованих для продажу, з метою недопущення заниження оціночної вартості та забезпечувати оприлюднення повної і прозорої інформації про ці активи.

Для перевірки діяльності великих неплатоспроможних банків пропонується залучати провідні міжнародні аудиторські та юридичні компанії. У разі виявлення факту виведення активів із таких банків, планується залучення міжнародних експертів до пошуку і повернення активів засновників/керівників банкрутів, в тому числі і за кордоном з наступною передачею матеріалів перевірок у правоохоронні органи.

У частині законодавчої бази, Нацбанк пропонує внести зміни до Законів України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», «Про іпотеку», «Про заставу», які дозволять кредиторам, чиї вимоги забезпечені заставою, продавати за рішенням суду заставне майно боржника на відкритих торгах.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Гонтарева розповіла про результати стрес-тестування 20 найбільших банків.

Коментарі
Додати коментар