До новин

ФГВФО попередив правоохоронців про спробу вивести активи з Укрінбанку

18 липня, 2016
Банкрутство фінустанов
ФГВФО попередив правоохоронців про спробу вивести активи з Укрінбанку

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб подав заяви до ГПУ та СБУ про те, що за одну ніч приватний нотаріус перереєстрував ПАТ «Укрінбанк» на колишнього власника - існує загроза виведення активів банку.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі фонду.

Підставою для цього стало виявлення кричущого факту: 13 липня до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР) внесено зміни, якими юридичну особу ПАТ «Укрінбанк» не тільки перереєстровано на нового керівника та за новою юрадресою, а навіть – перейменовано.

Так, згідно витягу з ЄДР, 13 липня приватним нотаріусом було внесено зміни до відомостей про юридичну особу ПАТ «УКРІНБАНК»: змінено повне та скорочене найменування, місцезнаходження і відомостей про керівника юридичної особи. Відтак, новою назвою банку є ПАТ «УКРІНКОМ», а адресою місцезнаходження – Луганська область, м. Сєвєродонецьк, вул. Сметаніна, буд 3-А. Головою ж правління юрособи від 13 липня 2016 року значиться Алла Миколаївна Ільюченко. Кінцевим бенефіціарним власником є Клименко Володимир Олександрович, у минулому - голова Спостережної Ради, один із акціонерів ПАТ «УКРІНБАНК».

У фонді наголошують, що вже зараз невстановлені особи почали чинити тиск та намагаються заволодіти активами банку і перевести їх на третю компанію. У тому числі, мова йде і про рахунки великих вкладників банку. При цьому, не здійснюються спроби відновити банківську ліцензію НБУ. Зважаючи на це, є всі підстави стверджувати, що нові керівники ПАТ «УКРІНКОМ» не зацікавлені у відновленні роботи банку та задоволенні вимог його кредиторів. Натомість, перереєстрація юрособи дозволить великим позичальникам, серед яких чимало афілійованих із акціонерами банку осіб, уникнути погашення своїх кредитів.

Відтак, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб закликає вкладників та кредиторів ПАТ «УКРІНБАНК» бути пильними та повідомляти про усі протиправні дії до правоохоронних органів.

Фонд гарантування оскаржить усі вищенаведені противоправні дії. Однак нині існує загроза заволодіння третіми особами активами банку. Таким чином, органам досудового розслідування необхідно негайно вжити заходів реагування з метою уникнення невідворотних наслідків, втрати належного державі  нерухомого майна, припинити незаконні дії представників зацікавленої сторони, зважаючи на те, що у таких діях вбачаються ознаки кримінальних правопорушень, передбачених ст.ст. 191, 3652, 366 Кримінального кодексу України.

ФГВ нагадує, що у ході здійснення процедури виведення ПАТ «УКРІНБАНК» з ринку Фондом гарантування вже проведено виплату близько 1,8 млрд. гривень. Крім того, з метою виплати сум гарантованого відшкодування, Фондом ще на стадії здійснення тимчасової адміністрації  надана позика ПАТ «УКРІНБАНК».

Попри це, як уже повідомлялося, акціонери банку оскаржили рішення про ліквідацію ПАТ «УКРІНБАНК» у судовому порядку. Окружний адміністративний суд м. Києва прийняв рішення від 29 квітня 2016 року яким фактично відмінив запроваджену в ПАТ «УКРІНБАНК» процедуру ліквідації. Київським апеляційним адміністративним судом своєю ухвалою від 13 липня 2016 року апеляційні скарги Національного банку України та Фонду залишені без задоволення. Учора, 14 липня, Фондом гарантування вкладів фізичних осіб подано касаційну скаргу на це рішення, яке може завдати державі великих збитків.

Коментарі
Додати коментар