До новин

Збанкрутілі страховики заборгували потерпілим у ДТП величезні суми

11 серпня, 2016
Банкрутство фінустанов
Збанкрутілі страховики заборгували потерпілим у ДТП величезні суми

Починаючи з 2005 року по сьогоднішній день вже накопичилося 300 млн грн боргів перед потерпілими в ДТП, люди подають на Моторне (транспортне) страхове бюро України (МТСБУ) в суд, але програють.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на UBR.

МТСБУ маніпулює законодавством, а суди цю маніпуляцію підтримують. Таким чином, колишні клієнти збанкрутілих страхових компаній не отримують виплати за кілька років.

Також, є страхові компанії, за якими МТБСУ штучно затримує банкрутство — наприклад, не дуже поспішає з «Гарант-Авто», яка неплатоспроможна приблизно з 2014 року.

«300 млн грн — це поточний обсяг заборгованості по всім страховикам, які вже банкрути або неплатоспроможні, але рано чи пізно будуть визнані банкрутами», — розповів голова правління Громадської спілки Український страховий омбудсмен Юрій Чуніхін.

Так, за законом, за страховика банкрута виплачувати гроші має Моторне (транспортне) страхове бюро України.

Однак, МТСБУ управляється страховиками і їм невигідно робити такі виплати.

Зараз у фонді 1 млрд грн. Кожен рік він збільшується на 120 млн грн — це 4% від 3 млрд грн, які страховики збирають щороку за поліси «автоцивілки».

Тому керівництво МТСБУ (яке призначається страховими компаніями) веде політику «Не платити».

У чому полягає маніпуляція? У законі прописано, що МТСБУ має платити якщо страховик «визнаний банкрутом та/або ліквідованим». Ось саме формулюванням «і/або ліквідований» МТСБУ і користується: наполягає в судах, що потрібно чекати ліквідації, так як нібито треба точно встановити чи немає у банкрута грошей, а для цього потрібен підписаний ліквідаційний баланс. Суди «ведуться» на цю казуїстику і підтримують МТСБУ», — зазначив юрист Ростислав Кравець.

Таким чином, потерпілим у ДТП доводиться чекати банкрутства страховика (2-3 роки) та ліквідації (1-1,5 року). Наприклад, СК «Вексель» вже 6 років у процесі ліквідації, а «Українська екологічна СК» — близько 4 років.

А за цей час страховики встигають заробити інвестиційний дохід від розміщення грошей у банках.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, порушено справу про банкрутство страхової компанії «Лемма-Віте».

Коментарі
Додати коментар