До новин

Продаж майна банків через ProZorro розпочнеться в жовтні

08 вересня, 2016
Банкрутство фінустанов
Продаж майна банків через ProZorro розпочнеться в жовтні

Перший продаж майна через електронну систему реалізації активів неплатоспроможних банків «ProZorro.Продажі» очікується вже в жовтні цього року, а брати участь в торгах і купувати майно можна буде за допомогою смартфону, розповів керівник проекту Олексій Соболєв.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на статтю Олексія Соболєва на «Економічній правді».

В липні команда ProZorro разом з Міністерством економічного розвитку, Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, Національним банком, Transparency International Украина і торговельними майданчиками розпочали роботу над створенням електронної системи продажу активів неплатоспроможних банків «ProZorro.Продажі», і команда ставить за мету зробити це максимально швидко.

«Новий проект повинен докорінно змінити продаж банківських активів», - говорить Олексій Соболєв.

За його словами, цей проект можна реалізувати доволі швидко, оскільки не доведеться писати новий закон: всі ключові документи для реалізації проекту можна видати від імені Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Олексій Соболєв зазначив, що «ProZorro.Продажі» буде спрямована на ефективний продаж активів, які перебувають у заставі – побутова техніка, автомобілі, будівлі, земля, і позик – пакетів прав вимог за кредитами фізичних і юридичних осіб.

«Ми запускаємо «ProZorro.Продажі», тому що темпи реалізації активів банків, що ліквідовуються – сумні, як і їхня ефективність. Ціни на торгах рідко перевищують стартові, а на деякі лоти просто не знаходиться покупців», - констатує керівник проекту.

За його словами, номінальна вартість активів банків, що ліквідовуються – 440 млрд гривень. За планом, у 2016 році Фонд гарантування вкладів повинен був продати активів на 10 млрд гривень, тоді як за 12 останніх місяців обсяг продажу склав лише 1,9 млрд гривень.

«За нашими підрахунками, щоденно Україна втрачає близько 100 млн гривень вартості цих активів. Майно псується – авто іржавіють, будівлі зношуються, техніка не обслуговується. Кредитні зобов’язання катастрофічно дешевшають… Через кілька років усі ці активи коштуватимуть менш, як 10% від сьогоднішньої ціни. Тому якщо ми хочемо повернути гроші, важливо продати ці активи якомога швидше», - зазначив він.

Олексій Соболєв розповів, що запуск проекту «ProZorro.Продажі» дасть можливість зробити доступними всі лоти на всіх під’єднаних майданчиках, і не буде більше ніяких таємних торгів. «У день проведення аукціону можна буде підключитись до системи з комп’ютера або смартфону і взяти участьув торгах», - написав він.

На сьогодні команда проекту вже завершила тестову розробку системи і проводить її випробування. Паралельно готуються нормативні документи, прописуються вимоги до майданчиків, проходить їх технічна підготовка до приєднання до системи.

«Вже в жовтні ми плануємо виставити на торги у пілотній системі перший реальний лот», - повідомив Олексій Соболєв.

Він також зазначив, що команда відчуває спротив бюрократичної системи, але він впевнений, що проект буде реалізовано.
Коментарі
Додати коментар