До новин

Іноземні кошти на рахунках банків-банкрутів необхідно захистити

09 вересня, 2016
Банкрутство фінустанов
Іноземні кошти на рахунках банків-банкрутів необхідно захистити

У парламенті запропонували при банкрутстві банку звільнити від «заморожування» рахунки держкомпаній, на яких розміщена міжнародна технічна допомога.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація, посилаючись на зареєстрований у Верховній Раді законопроект № 5064.

Міжнародні донори України втрачають свої гроші через банкрутство українських банків. Тому в парламенті пропонують виплачувати кошти техдопомоги навіть після введення в банк тимчасової адміністрації. Адже втрата іноземних коштів у збанкрутілих банках негативно позначається на іміджі України.

«В останні місяці були заморожені мільйони євро за програмами Європейської комісії в таких банках, як «Надра», «Фінанси та кредит», «Петрокоммерц», УкрІнБанк, «Хрещатик». Наприклад, в УкрІнБанку, поки проходив міжнародний тендер, стали недоступними близько 950 тис. євро, які були надані для закупівлі ліків Харківською обласною державною адміністрацією», - пояснює автор законопроекту, народний депутат  Микола Княжицький.

За виділенням і розподілом коштів міжнародної допомоги наразі стежить Міністерство економічного розвитку і торгівлі.

У 2014 році Україна отримала таких коштів $ 1,61 млрд, в 2015-му - $ 975 млн. Прогноз на 2016 рік становить $ 1,176 млрд.

Відповідно до закону «Про систему гарантування вкладів», під час роботи тимчасової адміністрації заморожуються всі транзакції, крім виплат за поточними рахунками фізичних осіб; депозитів, термін яких завершився; сплати регулярного збору; оплати зарплати, соціальних виплат; купівлі-продажу валюти для погашення кредиту або виконання вимог з продажу валюти.

Якщо ж технічну міжнародну допомогу зберігати в держбанках, це дасть можливість убезпечити її в умовах масового банкрутства фінустанов. І тоді не треба буде в законі про ФГВФО надавати пільгові умови програмам міжнародної допомоги. 

Коментарі
Додати коментар