До новин

Чи можна повернути всі гроші, виведені з «Михайлівського»

12 вересня, 2016
Банкрутство фінустанов
Чи можна повернути всі гроші, виведені з «Михайлівського»

Повернути абсолютно всі гроші, виведені з банку «Михайлівський» напередодні визнання його неплатоспроможним, практично неможливо, особливо - якщо гроші були виведені за кордон.

Про це заявляє старший юрист юридичної компанії «Алексєєв, Боярчуков і партнери» Інна Рудник.

«Повернути абсолютно всі гроші, які так чи інакше вибули з банку напередодні введення тимчасової адміністрації, практично неможливо. По-перше, виведення активів здійснювалося на підставі угод різної правової природи, укладених з різними особами, в тому числі й нерезидентами. Тому їх оскарження не може відбуватися в рамках одного окремо взятого розгляду. Крім того, існує ризик, що встановити кінцевого одержувача, а отже, і витребувати частину коштів, просто не вдасться», - сказала вона.

За словами Інни Рудник, чинне законодавство дає можливість оскаржити деякі угоди про відчуження майна та ініціювати кримінальні справи з метою повернути активи в ліквідаційну масу, за рахунок якої будуть задовольнятися вимоги кредиторів.

«Однак на практиці все не так просто. Іноді кримінальні справи в досудовому розслідуванні затягуються на кілька років, не кажучи вже про судові розгляди, перегляд рішень. У той самий час, законом про систему гарантування вкладів фізичних осіб встановлено дворічний строк для ліквідації банку. Таким чином, банк «Михайлівський» повинен бути ліквідований до липня 2018 року», - сказала вона.

Інна Рудник зазначила, що повернути гроші за деякими операціями все ж можливо.

«Якщо угоди були оформлені грамотно і без порушень законодавства, на жаль, немає підстав розраховувати, що гроші будуть повернуті й виплачені надалі вкладникам. Інша річ, якщо мільйонні транзакції здійснювалися, наприклад, за місяць до введення тимчасової адміністрації, без будь-якого договору і без перевірки учасників так званої угоди. Тому необхідно дивитися на правові підстави для кожної з операцій. Оскільки ця інформація не є у відкритому доступі, ознайомитися з нею вкладники зможуть тільки в разі розголошення в рамках незакритого судового розгляду за текстом судових рішень, що перебувають у відкритому доступі», - сказала вона.

Юрист пояснила, що згідно із законодавством всі фізособи-вкладники, які тримали в банку депозит до 200 тис. гривень, отримають свої гроші. А ті, хто мав у «Михайлівському» вклади понад 200 тис. гривень, стануть у чергу і отримають гроші в порядку, встановленому законом.

Коментарі
Додати коментар