До новин

Із банку-банкрута «Софійський» в Ощадбанк незаконно перерахували 794,6 млн грн

19 вересня, 2016
Банкрутство фінустанов
Із банку-банкрута «Софійський» в Ощадбанк незаконно перерахували 794,6 млн грн

Солом’янське управління ГУ Нацполіції в м. Києві здійснює досудове розслідування за зверненням НБУ про виявлення фінансових операцій, здійснених клієнтами ПАТ «Банк Софійський» що «можуть свідчити про вчинення незаконних дій».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

НБУ проводив планову виїзну перевірку банку «Софійський» з питань дотримання ним окремих вимог законодавства з питань фінансового моніторингу станом на 01.07.2015 за період діяльності з 01.03.2013 до 01.07.2015.

За цей період виявлено, що «24 клієнти банку - юридичні та фізичні особи – проводили фінансові операції зі зняття готівкових коштів у загальній сумі близько 462,1 млн грн (як видача коштів з поточного рахунку/депозитного рахунку, видача на відрядження/придбання товарів/виплату заробітної плати, видача позики)», – зазначається в ухвалі Солом’янського райсуду м. Києва від 14.03.2016.

Також за результатами перевірки було встановлено, що «протягом періоду з 23.10.2014 по 30.06.2015 на рахунках 9 клієнтів банку «Софійський» - фізичних осіб акумулювались безготівкові кошти у значних розмірах, які надходили від широкого кола клієнтів банку - юридичних осіб, та в подальшому перераховувались на рахунки широкого кола фізичних осіб, відкриті в АТ «Ощадбанк». Сума перерахованих коштів 9 клієнтами банку на рахунки фізичних осіб, відкриті в АТ «Ощадбанк», становить 794,6 млн грн.

Під час проведення досудового розслідування були допитані свідки, з показів яких вбачається, що вони підписували документи, зміст яких їм невідомий, за грошову винагороду, коштів в ПАТ «Банк Софійський» та АТ «Ощадбанк» не знімали. Щодо коштів, які перераховувались на рахунок, відкритий на їхнє ім`я та в подальшому знімались з рахунку, їм нічого невідомо, стосунку до вказаних операцій вони не мають.

Крім того, під час проведення досудового розслідування було встановлено випадки надання довіреностей третім особам на право розпорядження їхніми депозитними/поточними/розрахунковими рахунками.

Проаналізувавши інформацію про фінансові операції, здійснені учасниками схеми, у досудового слідства є підстави вважати, що фінансові операції, пов`язані зі зняттям готівкових коштів з рахунків групи фізичних осіб, відкритих у ПАТ «Банк Софійський», на загальну суму 96 637 450,61 грн., є такими, що спрямовані на маскування незаконного походження таких коштів шляхом підробки документів», – говориться в ухвалі Солом’янського райсуду м. Києва від 06 вересня.

Коментарі
Додати коментар