До новин

Екс-очільник «Михайлівського» втік за кордон з усіма заставами

23 вересня, 2016
Банкрутство фінустанов
Екс-очільник «Михайлівського» втік за кордон з усіма заставами

Власник мережі «Ельдорадо» і ТЦ Gulliver, а також збанкрутілого Банку «Михайлівський» Віктор Поліщук утік за кордон.

Про це повідомив перший заступник прокурора Києва Павло Кононенко, пише інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація, посилаючись на «Інтерфакс-Україна».

Прокуратура Києва розраховує притягнути до відповідальності власника мережі з продажу побутової техніки та електроніки «Ельдорадо» і ТЦ Gulliver Віктора Поліщука за банкрутство Банку «Михайлівський», в якому він раніше володів 92,501% статутного капіталу.

Як повідомив на засіданні Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності перший заступник прокурора Києва Павло Кононенко: «Забрав свої застави (з Банку «Михайлівський». – Ред.) і втік за кордон... Шанс (притягнути до відповідальності Поліщука. – Ред.) є».

Заступник прокурора Києва також повідомив, що у цій справі вже заарештовано колишнього голову правління Банку «Михайлівський» Ігоря Дорошенка і колишнього директора «Інвестиційно-розрахункового центру» Михайла Канюка, заступник глави правління банку Денис Панфілов перебуває в розшуку.

Кононенко також висунув припущення, що куратор Нацбанку, який працював у «Михайлівському» з грудня 2015 року, міг знати про незаконні операції, проте зазначив, що його діяльність ще не досліджена.

Заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб  Андрій Оленчик на цьому ж засіданні заявив, що шахрайська схема, за якою працював із вкладниками Банк «Михайлівський», досі застосовується в деяких інших банках. Про це ФГВФО вже повідомив відповідним органам влади.

«У людей гроші були вкрадені... Класичний механізм для цих 14 тис. осіб, передбачений законом про систему гарантування вкладів, в даній ситуації застосувати неможливо», - сказав Оленчик.

Як відомо, Президент доручив створити робочу міжвідомчу групу з розв’язання проблеми з вкладниками Банку «Михайлівський», але, як повідомив Оленчик, її формування все ще не завершено.

Голова підкомітету з питань цінних паперів, фондового ринку, діяльності рейтингових агентств і електронної комерції Павло Різаненко в ході засідання зазначив, що Нацбанк частково несе відповідальність за те, що трапилося, і наголосив на важливості доведення розслідування цієї справи до конфіскації майна Поліщука.

«Історія успіху пана Поліщука як банкіра в тому, що його за руку по Фонду гарантування і Нацбанку водив Макар Пасенюк, всі знають - з компанії ICU. І переконував усіх, що це діюча ефективна бізнес-модель... допереконував до збитків держави на 2 млрд грн», - сказав він.

Зі свого боку, група ICU («Інвестиційний капітал Україна») повідомила, що в 2014 році виступала фінансовим консультантом банку «Михайлівський» щодо придбання ним українського банку з іноземним капіталом і частки в капіталі банку з українським капіталом у одного або кількох акціонерів, однак жоден із банків не був придбаний.

У рамках роботи за цим контрактом керуючий партнер ICU Пасенюк брав участь у робочій зустрічі з представниками НБУ і Банку «Михайлівський», на якій обговорювалися питання про попереднє погодження одного з придбань, а також бізнес-модель банку в сфері споживчого кредитування та кредитних карт після можливого злиття, – повідомили в ICU.

«Строк договору про надання консультаційних послуг закінчився в 2014 році. Група ICU ніколи не виступала фінансовим радником особисто Поліщука», - підкреслили в ICU.

Нагадаємо: НБУ визнав Банк «Михайлівський» неплатоспроможним 23 травня 2016 року і повідомив, що ще 23 грудня 2015 року присвоїв фінустанові статус проблемного банку в зв'язку з ризиковою діяльністю. Незважаючи на це, 20 травня 2016 року банк провів операції, за підсумками яких навантаження на Фонд гарантування зросло на 1 млрд – до 2,6 млрд грн.

19 травня Поліщук продав свою контролюючу частку 92,501% в ТОВ «Екосіпан», якому належить 100% банку «Михайлівський», групі інвесторів-фізичних осіб, жоден з яких не отримав більше 10%.

У рейтингу 100 найбагатших українців редакції Forbes Віктор Поліщук за підсумками 2015 року посів 67-е місце. За оцінками видання, понад 100 тис. кв. м орендних площ могли принести йому річний дохід у розмірі 325-390 млн грн, а мережа магазинів «Ельдорадо» за 2015 рік згенерувала більш як 6 млрд грн виручки.

 

Коментарі
Додати коментар