До новин

Службові особи Фідобанку привласнили близько 2 млрд грн

27 вересня, 2016
Банкрутство фінустанов
Службові особи Фідобанку привласнили близько 2 млрд грн

Головне слідче управління Національної поліції здійснює досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактом розтрати коштів «Фідобанку», вчиненої службовими особами цього банку в особливо великих розмірах.

Розслідування здійснюється відповідно до ухвали Печерського райсуду м. Києва від 9 вересня, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Як зазначається в ухвалі суду: «Згідно з поданими матеріалами кримінального провадження вбачається, що в період 2014 року службові особи ПУАТ «Фідобанк», зловживаючи своїм службовим становищем, шляхом видачі завідомо невигідних кредитів пов`язаним підприємствам, а також підприємствам, які мають ознаки фіктивності, зокрема ТОВ «ФК «Авераж», ТОВ «Грифон Капітал», ТОВ «ФК «Глобал Фінанс», ТОВ «ФК «Вендор», ТОВ «ФК «Авіста», ТОВ «Скай Кепітал», привласнили кошти цього банку в сумі 1,9 млрд грн, яка є особливо великою за розміром».

Нагадаємо, Фідобанк був віднесений до категорії неплатоспроможних 20 травня 2016 року.

В офіційній заяві НБУ звернув увагу, що 12 травня в банку почався відтік коштів з рахунків юридичних осіб та коштів інших банків. Центробанк окремо наголошував, що «виведення активів на пов’язані з акціонером установи не здійснювалось» . 18 липня банк було відправлено на ліквідацію.

Директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів Костянтин Ворушилін, говорячи про Фідобанк, а також банк «Михайлівський» та «Хрещатик» констатував, що власники і топ-менеджмент «власноруч планомірно «поклали» ці банки. Вони не боролися за їх виживання, як повинні були це робити. Так, спробували щось зробити, але потім прийняли усвідомлене рішення поховати банки, а проблеми і відповідальність перекласти на державу, зняти максимально з себе. При цьому вони достатньо попрацювали з виведенням активів. Працювали за красивим схемами, щоб їх менше суди діставали».

За даними Фонду гарантування, на 01 вересня вкладники Фідобанку отримали компенсації на 1,68 млрд грн (92,3% запланованих виплат у межах гарантійної суми).

 

Коментарі
Додати коментар