До новин

Гірничо-металургійний комплекс України на порозі банкрутства, - голова "Метінвесту"

17 квітня, 2015
Банкрутство підприємств
Гірничо-металургійний комплекс України на порозі банкрутства, - голова "Метінвесту"

Генеральний директор групи "Метінвест" Юрій Риженков заявив, що переважна більшість підприємств вітчизняного гірничо-металургійного комплексу ще з минулого року перебуває на межі банкрутства.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на РБК-Україна.

Керівник "Метінвесту" зазначив, що від фактичного банкрутства підприємства ГМК рятує девальвація національної валюти та поліпшення конкурентоспроможності української продукції на зовнішніх ринках.

За його словами, минулий рік був одним з найбільш складних для українського ринку сталі. Так, експорт прокату (без труб) з України впав на 13% - до 20,3 млн тонн. Внутрішній ринок споживання прокату знизився на 22% - до 5,6 млн тонн і в поточному році досягне мінімуму за роки незалежності України, що пов'язано з негативною динамікою ключових галузей - споживачів металопродукції.

Крім того, погіршилася ситуація на світових ринках, через що більшість українських гірничо-збагачувальних комбінатів знизили рентабельність.

"Замість податкової підтримки галузі в кризовий період держава підняла ставки рентної плати у 6-7 разів у порівнянні з першим кварталом 2014 року", - поскаржився Риженков.

За його словами, через низькі обсяги та цінову кон'юнктуру чистий збиток металургів за 9 місяців 2014 року виріс більш ніж втричі. В умовах недоступності зовнішнього фінансування більшість підприємств ГМК знаходиться на межі банкрутства, що тягне за собою ризик масового безробіття, втрати державою податків та валютної виручки.

Риженков висловив думку, що держава має підтримати вітчизняний ГМК. "Потрібна прогнозована довгострокова стратегія Нацбанку, яка збалансує ринок капіталу і ліквідність експортерів, прозора фіскальна політика держави, єдині правила гри для всіх учасників, чітке виконання вже існуючого законодавства, відновлення пошкодженої в результаті бойових дій інфраструктури. У першу чергу це стосується залізничного сполучення, без якого підприємства галузі не зможуть відновити виробничі ланцюжки і налагодити стабільні відвантаження", - сказав він.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, експерти прогнозують, що цьогріч українські агрохолдинги отримають багатомільйонні збитки.

Коментарі
Додати коментар