До новин

Гонтарева заперечує, що виводила з ринку банки

25 жовтня, 2016
Банкрутство фінустанов
Гонтарева заперечує, що виводила з ринку банки

Голова Національного банку України Валерія Гонтарева підкреслює, що виведені за період її роботи з ринку 82 установи не були банками, хоч так і називалися.

Про це вона сказала в ефірі телеканалу ICTV, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Не жалкуйте про 82 банки, які ми вивели з ринку, як би боляче це не було. Тому що ці банки, на жаль, не були банками. З них 20 займалися просто відмиванням грошей, в інших банках просто не було абсолютно ніяких активів, тому що у їх вкладників просто ці активи вкрали», - сказала вона.

Гонтарева навела у якості прикладу ситуацію з ВіЕйБі Банком і банком «Фінансова ініціатива», які належали бізнесменові Олегу Бахматюку.

«Тільки один Бахматюк винен банківській системі на сьогоднішній день 37,9 млрд грн, з яких 21 млрд - Фонду гарантування вкладів, майже 11 млрд він винен самому НБУ і 5,3 млрд він винен держбанкам. Так ось, це більше, ніж останній транш, який ми отримали від МВФ. 90% грошей в цьому банку було віддано особисто бізнесу Бахматюка, який він ніколи не повернув і не повертає до цього часу, тому що тільки Фонд гарантування на сьогоднішній день виплатив 15 млрд грн гарантованих вкладів», - розповіла вона.

Очільниця Нацбанку повідомила, що Фонд гарантування на сьогоднішній день направив до правоохоронних органів 3246 заяв на загальну суму 248 млрд грн.

«І я хочу, щоб усі власники цих банків знали, що ще у квітні 2015 року Верховною Радою був прийнятий закон про відповідальність не тільки менеджменту цих банків, але і про відповідальність акціонерів цих банків. Тому кожному з цих акціонерів, напевно, буде по 5 років, а за два банки, напевно, по 5 за кожен», - підкреслила Гонтарева.

Коментарі
Додати коментар