До новин

На електронних торгах з продажу кредитного портфелю Брокбізнесбанку зареєстровано вже чотири учасника

20 квітня, 2015
Банкрутство фінустанов
На електронних торгах з продажу кредитного портфелю Брокбізнесбанку зареєстровано вже чотири учасника

21 квітня Фонд гарантування вкладів фізичних осіб розпочинає продаж кредитного портфелю Брокбізнебанку через "Електроні торги України".

Про це заявив заступник директора-розпорядника ФГВФО Андрій Кияк, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

"Це дуже важливий етап для Фонду гарантування вкладів, тому що Брокбізнесбанк – це один із найкрупніших українських банків, які сьогодні знаходяться в процедурі ліквідації. І ми розпочинаємо етап задоволення вимог кредиторів через реалізацію його майна. Ми будемо продавати його кредитний портфель через електроні торги, для того щоб у всіх бажаючих був доступ к торгам в режимі онлайн, в тому числі з метою зменшення негативного впливу на процес торгів", - заявив Андрій Кияк.

За його словами, товарна біржа "Електроні торги України" на сьогодні найбільш просунута в питанні програмного забезпечення, вона зможе гарантувати ефективне проведення електронних торгів кредитним портфелем Брокбізнесбанку.

Кияк також повідомив, що всього на торги виставлено 21 лот. Вони включають 31 кредитний договір на загальну суму заборгованості 654 млн грн. При цьому загальна початкова вартість кредитів становить 212,6 млн грн.

Директор департаменту запровадження планів врегулювання та управління активами неплатоспроможних банків ФГВФО Андрій Шевченко повідомив, що самі торги відбудуться 21 квітня.

"Серед лотів - 31 кредитний договір на загальну суму заборгованості 654 млн грн. При цьому загальна початкова вартість кредитів становить 212,6 млн грн. Всі кредити, виставлені на продаж, забезпечені заставами. Лоти поділені за принципом: один кредит – один лот", - заявив Андрій Шевченко.

Він підкреслив, що на думку ФГВФО, запропонована схема продажу лотів дасть можливість потенційним інвесторам брати участь у торгах з будь-якої частини світу. Це, в свою чергу, значно розширить можливості потенційних покупців та суттєво збільшить їхню кількість.

"Також ми запроваджуємо сплату гарантійного внеску в розмірі 10% для учасників торгів, аби уникнути спекуляцій та маніпулювання на торгах", - підкреслив Шевченко.

Директор департаменту запровадження планів врегулювання та управління активами неплатоспроможних банків ФГВФО впевнений, що ці торги кредитним портфелем Брокбізнесбанку розігріють ринок і дозволять показати потенційним інвесторам, які лоти ще є у Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

При цьому директор київської філії Товарної біржи "Електронні торги України" Ірина Сербін підкреслила, що практика продажу кредитних портфелів – це нове явище для України. І такого ніхто раніше не робив. Крім того, електронні торги гарантуватимуть і ФГВФО, і державі проведення відкритих, прозорих і абсолютно відкритих торгів.

"З моменту оголошення про проведення онлайн-торгів кредитним портфелем Брокбізнесбанку ми спостерігаємо ажіотаж на ринку з боку фінустанов. Ринок знає, що кредитний портфель Брокбізнесбанку - один з найбільш забезпечених, тому готовий купувати. У той же час онлайн-торги - новий інструмент для ринку, і більшість фінустанов, які зацікавилися виставленими активами Брокбізнесбанку, але не зареєструвались як учасники торгів, вивчають нашу технологію торгів та приєднаються до наступних торгів", - пояснила Сербін.

За її словами, двоє з зареєстрованих учасників виявили бажання придбати лот №200222 - заборгованість юридичної особи в розмірі 139 тис. грн, забезпечену земельною ділянкою і нерухомістю в Закарпатті загальною балансовою вартістю близько 600 тис. грн. Початкова вартість цього лоту складає 49,4 тис. грн. Двоє інших учасників зареєструвалися на торги по лоту №200241 - заборгованість юридичної особи в розмірі близько 3 млн грн, забезпечена виробничими і складськими приміщеннями в Закарпатській області, транспортними засобами, депозитами і поручительством фізосіб загальною балансовою вартістю понад 9 млн грн. Початкова вартість цього лота – 1,175 млн грн.

Зазначимо, ФГВФО планує виручити від продажу кредитних портфелів банків, що ліквідуються, не менше 7 млрд грн.

Коментарі
Додати коментар