До новин

НБУ визнав неплатоспроможним Артем-Банк

17 листопада, 2016
Банкрутство фінустанов
НБУ визнав неплатоспроможним Артем-Банк

Національний банк України відніс Артем-Банк до категорії неплатоспроможних.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу регулятора.

«Відповідно до вимог статті 76 Закону України «Про банки і банківську діяльність» 15 листопада 2016 року правління Національного банку України прийняло рішення №416-рш/БТ «Про віднесення Публічного акціонерного товариства «Артем-Банк» до категорії неплатоспроможних», — йдеться у повідомленні.

Як зазначається, у фінустанови були проблеми з обслуговуванням кредитів (кредитний портфель на 80% був непрацюючим), що і призвело до втрати ліквідності з початку листопада 2016 року. Це спричинило невиконання банком своїх зобов’язань перед клієнтами.

Зокрема Нацбанк встановив невиконання банком протягом п’яти робочих днів поспіль двох і більше відсотків своїх зобов’язань перед вкладниками та іншими кредиторами. Станом на 8 листопада 2016 року, за повідомленням НБУ, загальна сума невиконаних Артем-Банком операцій клієнтів перевищила 20,2 млн грн (5,3% від його зобов’язань).

Крім того, зазначили в НБУ, внаслідок доформування на 1 жовтня 2016 року відповідного резерву, капітал банку набув від’ємного значення (на 25 жовтня 2016 року — "-" 185,2 млн грн). Це, у свою чергу, спричинило порушення економічних нормативів і лімітів відкритої валютної позиції.

У НБУ наголосили, що розроблена Артем-Банком програма капіталізації не мала інформації, яка б підтверджувала можливість реалізації запланованих заходів у встановлені строки, були відсутні гарантійні листи від акціонерів щодо забезпечення капіталізації.

Таким чином, Національний банк був зобов’язаний прийняти рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних у разі невиконання банком протягом п’яти робочих днів поспіль двох і більше відсотків своїх зобов’язань перед вкладниками та іншими кредиторами.

За даними НБУ, 94% (2411 осіб) усіх вкладників банку отримають свої вклади у повному обсязі, оскільки їх обсяг не перевищує гарантовану Фондом гарантування вкладів фізичних осіб суму у 200 тис. грн. Клієнти з більшими обсягами вкладів отримають виплати у межах суми, гарантованої Фондом. Загальна гарантована сума відшкодування станом на 8 листопада 2016 року становила 177,2 млн грн.

Кінцевими власниками АТ «Артем-Банк» є ТОВ «Парадигма» (Україна) — 91,53% (кінцевим бенефіціаром якого є Борис Лемпер, громадянин Ізраїлю), Олександр Качура — 7,08%, ДАХК «АРТЕМ» — 0,83%.

Коментарі
Додати коментар