До новин

«Михайлівський» і «Фагор»: суд дав дозвіл поліції на виїмку документів у «Платинум Банку»

21 листопада, 2016
Резонансні справи
«Михайлівський» і «Фагор»: суд дав дозвіл поліції на виїмку документів у «Платинум Банку»

17 жовтня Шевченківський райсуд м. Києва в рамках кримінального провадження №420161000000000558 щодо сумнівних операцій банку «Михайлівський» задовольнив клопотання слідчого Нацполіції про тимчасовий доступ до документів й можливість їх вилучення, що знаходяться у володінні «Платинум Банку» та стосуються відкриття й використання рахунку ТОВ «Фінансова компанія «Фагор».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Фінбаланс».

«Роз`яснити посадовим особам ПАТ «Платинум Банк», що у відповідності до частини 1 статті 166 Кримінального процесуального кодексу, у разі невиконання ухвали суд за клопотанням сторони кримінального провадження має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку, згідно з положеннями цього Кодексу, з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів», - констатується в ухвалі суду від 17.10.2016.

Нагадаємо, заступник директора-розпорядника Фонду гарантування Андрій Оленчик заявляв, що за даними Фонду, і компанія «Плеяда» (для якої банк «Михайлівський» переуступив права вимоги на портфель роздрібних кредитів), і компанія «Фагор» (на яку «Плеяда» перевела цей-таки портфель) пов`язані з акціонерами «Михайлівського». У Фонді наголошували, що вважають нікчемними угоди з продажу портфелю банку «Михайлівський» майже з 111 тисяч споживчих кредитів на 682 млн грн. З цього приводу тривають судові спори.

У серпні затриманий екс-глава правління банку «Михайлівський» Ігор Дорошенко в суді заявляв, що є радником спостережної ради «Платинум Банку». Нагадаємо, він був звільнений з посади глави правління банку «Михайлівський» за його ж заявою у травні за кілька днів до визнання «Михайлівського» неплатоспроможним і фактично відразу ж став головним виконавчим директором компанії PT Platinum Public Limited, яка є власником 100% акцій «Платинум Банку». 03 червня «Платинум Банк» офіційно повідомляв, що акціонери кіпрської компанії PT Platinum Public Limited та Ігор Дорошенко дійшли згоди, що І. Дорошенко припиняє діяльність на позиції головного виконавчого директора за взаємним погодженням сторін (на відповідній посаді І. Дорошенко пропрацював близько двох тижнів).

Згідно з ухвалою Шевченківського райсуду м. Києва від 10 жовтня щодо згаданого вище кримінального провадження, слідчі Нацполіції зверталися до суду з клопотанням накласти арешт на кошти, які знаходяться на рахунку ТОВ «Фінансова компанія «Фагор» №26508302281601, відкритому в «Платинум Банку» у межах встановлених кримінальним провадженням збитків у сумі 2,3 млрд грн, завданих державі в особі Фонду гарантування через сумнівні операції в банку «Михайлівський».

Як констатувалося в документі, за даними слідчих, кошти, які можуть надійти або містяться на рахунку ТОВ «Фінансова компанія «Фагор», набуті злочинним шляхом, відповідають критеріям, зазначеним у частині другій статті 167 КПК України, тобто наявні достатні підстави вважати, що вони є винагородою за вчинення кримінального правопорушення. Водночас суд вказав, що слідчий не надав доказів на підтвердження цього, крім того, відсутнє обґрунтування. Тому суд повернув клопотання про арешт майна для усунення недоліків.

Про претензії правоохоронців до Віктора Поліщука (був кінцевим власником банку «Михайлівський») див. тут.

Наприкінці жовтня в будинку заступниці глави НБУ Катерини Рожкової правоохоронці провели обшук в рамках розслідування справи щодо банкрутства банку «Михайлівський». За неофіційними даними, обшук був проведений саме в рамках кримінального провадження №42016100000000558.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, НБУ вважає продаж банку «Михайлівський» фіктивним.

Коментарі
Додати коментар