До новин

Через банкрутство Дельта Банку бюджет України втратить 30 млрд грн

27 травня, 2015
Банкрутство фінустанов
Через банкрутство Дельта Банку бюджет України втратить 30 млрд грн

Банкрутство Дельта Банку обійдеться українським платникам податків в 30 млрд гривень.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Forbes Україна».

Дельта Банк на українському ринку був відомий як банк з добре розвиненим «державно-приватним партнерством». Після того, як у країні змінилася влада, керівництву банку довелося згорнути частину проектів, оскільки частина клієнтів Дельта Банку перебралися на територію Росії. Втім, якщо подивитися на кількість державних компаній, які залишилися клієнтами банку і після Майдану, то можна дістатися висновку - ця фінансова установа була у фаворі й у представників нової влади.

Зокрема, Дельта Банку не тільки виявлялася державна підтримка у вигляді рефінансування Нацбанку, а й надавалася можливість користуватися коштами державних банків, незважаючи на наявні проблеми з ліквідністю у останніх. У підсумку, після ліквідації Дельта Банку на тлі привілеїв, що раніше надавалися фінансовій установі, державний бюджет України може зазнати збитків на суму близько 30 млрд гривень. Тож, варто розібратися з популярним питанням: «Хто винен у виникненні такої ситуації? Тільки керівництво банку чи хто-небудь ще?»

Нагадаємо, що Нацбанк визнав Дельта Банк неплатоспроможним 3 березня поточного року, хоча чутки про те, що на чолі цієї фінансової установи з'явиться тимчасова адміністрація, виникли набагато раніше, ніж регулятор ухвалив дане рішення: банк почав відчувати проблеми з ліквідністю, переставши виконувати перед клієнтами свої фінансові зобов'язання ще влітку минулого року.

Однак керівництво Національного банку не поспішало з введенням тимчасової адміністрації. Варто відзначити: у регулятора не було достатньої міри свободи у прийнятті рішення щодо термінів введення в Дельта Банк тимчасової адміністрації, оскільки питання, пов'язані з цим банком, вирішувалися на найвищому рівні. Проте, зрештою, це все одно не допомогло знайти консенсус для порятунку фінансової установи - спочатку Фонд держмайна і Нацбанк навіть пропонували націоналізувати даний банк, проте Міністерство фінансів вирішило від такої ідеї відмовитися.

Цілком можливо, що вкладникам довелося б довго чекати введення в банк тимчасової адміністрації, після чого у них з'явився б шанс забрати звідти свої кошти. Але сталося це напередодні прийняття закону, що підсилює відповідальність банкірів, який наполегливо вимагали прийняти міжнародні кредитори: Дельта Банк визнали неплатоспроможним напередодні голосування за цей закон у парламенті. На думку банкірів, зроблено це було не випадково: хтось хотів, щоб норми нового закону вже не поширювалися на Дельта Банк.

Пізніше керівництво Національного банку неодноразово заявляло, що норми нового закону все-таки поширюються на керівників Дельта Банку: першим про це заявив заступник голови НБУ Олександр Писарук. Однак трохи пізніше з'ясувалося: чиновники Національного банку так кажуть, оскільки закони про посилення відповідальності банкірів вже існували, а в ході голосування в них просто були внесені поправки.

Зокрема, закон номер 218 не встановив ніяких нових видів відповідальності для банкірів, а лише конкретизував положення чинного українського законодавства про відповідальність керівників і власників банків, враховуючи існуючі проблеми у правозастосуванні цих норм і судову практику: банкіри дійсно не особливо боялися старих норм закону.

Після того, як активи і пасиви Дельта Банку перейшли під управління Фонду гарантування вкладів, виявилося, що насправді активи даного банку «порожні». Одночасно з цим з'ясувалося, що втрати державного бюджету від ліквідації даної фінансової установи можуть скласти 30 млрд гривень. Зокрема, виплати вкладникам банку в рамках закону про гарантування вкладів становлять трохи більше половини цієї суми - 16 млрд, причому ці кошти не були закладені на початку поточного року до бюджету Фонду гарантування вкладів.

Крім того, банк заборгував ще 9 млрд гривень, отриманих ним раніше від Національного банку як рефінансування. Джерела кажуть, що частина з цих 9 млрд не була забезпечена реальними активами фінансової установи. Зрештою регулятор спише всі борги Дельта Банку на збитки, що призведе до скорочення прибутку, що перераховується Національним банком до державного бюджету.

Коментарі
Додати коментар