До статей

Арбітражні керуючі почали діяти

06 червня, 2019
Журналістські статті
Арбітражні керуючі почали діяти

5 червня у Києві за ініціативи лідерів двох профільних комітетів з банкрутства — найбільших юридичних спільнот України ААУ та АПУ — відбулась установча зустріч Координаційної ради зі створення Єдиної СРО арбітражних керуючих. На захід з’їхалось близько ста арбітражних керуючих, більшість яких з регіонів.

Зустріч розпочали два народних депутати, автори Кодексу з процедур банкрутства: Сергій Алєксєєв та Руслан Сидорович.

Сергій Алєксєєв нагадав, що одна з революційних норм цього документу – самоврядування арбітражних керуючих. «Саме від вас залежить, чи будуть арбітражні керуючі незалежними, і від вас залежить, чи створите ви СРО, яка буде самостійно відстоювати інтереси арбітражних керуючих», - сказав він.

Депутат вважає, що в усі часи з моменту існування процедур банкрутства хтось завжди намагався якимось чином контролювати ці процеси. «Але якщо зараз ви проявите волю, то ви можете створити організацію, яка буде справді саморегулівною організацією арбітражних керуючих», - підкреслив Сергій Алєксєєв.

Автор Кодексу нагадав про важливість дотримання демократичних процесів у СРО: у її керівництві має бути ротація – голова має обиратись на 1-2 роки без права повторного переобрання. «Якщо ви збалансуєте ці процеси, то у арбітражних керуючих нарешті з’явиться справді незалежна СРО. Ми бажаємо вам удачі», - дав він настанову учасникам установчої зустрічі.

Другий автор Кодексу з процедур банкрутства депутат Верховної Ради Руслан Сидорович зазначив, що з прийняттям цього документу має відбутись і «перезапуск» професії арбітражного керуючого. «Ви насправді є ключовою фігурою в цьому – не суд, не кредитори, не боржники і ніхто інший, а саме від арбітражного керуючого залежить, як буде розвиватись справа, саме від нього залежить, наскільки ефективно будуть управлятись активи боржника, саме від арбітражного залежить і відношення суспільства до банкрутства. І без пафосу можу сказати – ви є ключовою фігурою», - сказав він.

Руслан Сидорович нагадав, що вперше в історії України вдалось відстояти норми, згідно яких не держава, не Міністерство юстиції, не Кабінет міністрів, не Верховна Рада, а саме арбітражні керуючі будуть визначати, як їм регулювати свою діяльність. «Від вас залежить, кого ви оберете керівником вашої асоціації, яка буде її політика, як ви будете вести справи. Я маю надію, що те, над чим ми працювали останні 5 років, не буде змарноване», - сказав він. При цьому депутат зазначив, що дуже радий, що дискусії почались не навколо персоналій керівників СРО, а навколо того, яким якостям має відповідати ця особа, які мають бути правила організації і ротації керівництва. Але разом з тим він попередив, що якщо арбітражні керуючі не впораються, то ініціативу у них відбере Мін'юст.

Сергій Боярчуков, голова Комітету з банкрутства Асоціації адвокатів України, зазначив, що сам факт присутності такої кількості учасників на зібрані говорить про те, що арбітражні керуючі здатні об’єднатись задля вирішення питання створення єдиної СРО. Він також закликав присутніх, щоб під час обговорення не звучало жодних брендів або прізвищ, аби не було натяку на лобізм чи узурпацію влади в майбутній асоціації.

Ірина Сербін, голова комітету з конкурсного права Асоціації правників України, зазначила, що сьогодні арбітражні керуючі мають унікальний шанс створити єдину СРО, якого вже не буде. І вона застерігла від повторення помилок, які були допущені при створенні вже існуючих саморегулівних організації приватних виконавців. «І у нас є цей шанс... Ми вирішили об’єднатись, тому що разом легше досягати поставленої мети. Нам немає що ділити, ми маємо об’єднатись навколо спільних інтересів, які є в кожного арбітражного керуючого», - сказала вона.

Ірина Сербін зазначила, що у складних моментах роботи арбітражних керуючих дуже важлива підтримка колег, але також слід реагувати і на дії недобросовісних колег, тому що це ставить під сумнів всю професію арбітражних керуючих. «Станом на зараз є унікальна можливість виробити цінності, правила, внутрішні стандарти, за якими ми будемо працювати у майбутньому. Тому закликаю прийняти активну участь або надати можливість тим людям, кого ви вважаєте більш компетентними, у створенні організаційної бази, щоб СРО запрацювала і була взірцем для інших самозайнятих осіб, які мають відповідні організації», - сказала вона.

Юрій Моісеєв, директор департаменту реалізації державної політики з питань банкрутства Міністерства юстиції, зазначив, що сьогодні держава надала асоціації арбітражних керуючих лише певну частину повноважень, а в подальшому – передасть більше повноважень. «Це – перший крок до незалежності, але не потрібно сприймати цей факт, що якщо отримується незалежність, то від вас вже нічого не залежить. Ви маєте усвідомлювати, що ви є самі ковалі свого щастя. Документи, які ви напрацюєте, виключно вами і будуть виконуватись, і за цими правилами вам потрібно буде жити. На Мінюст покладається обов’язок організувати проведення з’їзду арбітражних керуючих, встановити його порядок, і ми це зробимо. А надалі повністю вся відповідальність покладається на вас», - сказав він.

Юрій Моісеєв також зазначив, що дуже сподівається на те, що створення СРО пройде мирно і спокійно, а особливо – без оскаржень в судовому порядку, яке часто сьогодні використовується як механізм блокування тих чи інших процесів. «Закликаю, щоб ви поширювали серед спільноти інформацію про неприпустимість подібних речей, тому що заблокується не тільки робота СРО, але і інших представницьких органів, які будуть створені Асоціацією арбітражних керуючих. Тому я сподіваюсь на діалог і на досягнення консенсусу», - сказав він.

Владислав Філатов, керівник експертної групи з банкрутства Директорату правової політики у сфері судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів Мін’юсту, вважає, що якщо зібрались голови всіх діючих СРО та представники спільноти, то діалог вже почався: «Вже прийшов час зрозуміти, що арбітражний керуючих – це є професія, і відповідно вона має захищати і об’єднувати своїх членів. Сподіваюсь, що у нас все вийде».

Микола Занько, голова Всеукраїнської асоціації фахівців з питань удосконалення платоспроможності та банкрутства, подякував організаторам установчої зустрічі за те, що вони дуже своєчасно взяли ініціативу в свої руки, і нагадав закон діалектики, який передбачає перехід кількості в якість. «Сьогодні створення єдиної некомерційної організації – це якраз перехід кількості в якість…Хотілось би зробити так, щоб майбутня СРО була очолена найбільш досвідченими і незалежними арбітражними керуючими, і саме вони увійшли до складу дисциплінарної і кваліфікаційної комісій», - сказав він. На думку Миколи Занько, один з факторів, який може забезпечити об’єктивність роботи членів комісій – припинення її членами на час каденції діяльності арбітражного керуючого. «Я вважаю, що нова каденція і новий склад уже в єдиній СРО повинні працювати системно на платній основі», - сказав він.

Олександр Бірюков, президент Всеукраїнської самоврядної організації фахівців конкурсного процесу, вважає, що діяльність СРО в Кодексі з процедур банкрутства описана рамково, тому можна багато чого впровадити в її діяльності без змін самого Кодексу. Разом з тим, в Кодекс багато норм були перенесені з системи виконавчого провадження, і тому арбітражні керуючі мають взяти до уваги той негативний досвід і не робити тих же самих помилок. На його думку, саморегулювання до держави ніякого відношення не має, і держава має стояти осторонь. Що саме має робити держава – закладено в кодексі, а далі – професійна спільнота буде будувати відносини з державою, і це її відповідальність. «Треба будувати з державою партнерські стосунки, а не ставати підрозділом державного органу», - вважає Олександр Бірюков.

Керівник Асоціації антикризового менеджменту Вячеслав Лецкан нагадав, що учасники ринку зібрались заради того, аби створити робочий орган, який підготує всі документі, що будуть винесені на обговорення на з’їзд, на якому планується створити єдине СРО. «Моя пропозиція – давайте зберемо ініціативну групу, яка згодна займатись творчістю, і потім вона подасть пропозиції. А потім будемо збирати з’їзд, і я запрошую до конструктивної роботи. Ми маємо бути налаштовані щось створити, а не щось критикувати», - сказав він.

Євгеній Лахненко, голова громадської організації «Системні рішення», вважає, що зі створенням і вступом в дію нового Кодексу можна нарешті реалізувати ідею СРО, задля якої вона створювалась – щоб саморегулівна організація аналізувала діяльність арбітражного керуючого і захищало його в подальшому від незаконних дій Минюсту. «Цей кодекс розроблений і вступає в силу, і він дає шанс модернізувати СРО, впровадити модель, яка буде захищати арбітражних керуючих, що вони могли спокійно працювати», - сказав він.

Анатолій Радзинский, голова Української палати арбітражних керуючих, скептично поставився до місця арбітражного керуючого в процесі банкрутства згідно нового Кодексу – на його думку, сьогодні комітет кредиторів має великі повноваження і можливості змістити того арбітражного керуючого, який йому не вгодив. На думку Радзинського, створення СРО – це питання про гроші, оскільки для забезпечення діяльності СРО передбачені членські внески. Але він зазначив, що, на його думку, СРО має бути опонентом Мінюсту, аби щоб захищати можливість арбітражних керуючих заробляти.

Після бурхливих обговорень учасники зустрічі проголосували за створення робочої групи, яка систематизовано буде займатися розробкою пропозицій про діяльність майбутньої об’єднаної СРО. Її підрозділи з’являться й в регіонах. Також було вирішено, що треба створити власний сайт та сторінку у Facebook, де будуть з’являтися всі новини та оголошення про діяльність робочої групи та хід підготовки до з’їзду арбітражних керуючих України. До вже створеного само об’єднання  зможуть приєднатися всі охочі професіонали ринку.

 

Коментарі
Додати коментар