До статей

Сенсаційна подія: конференція INSOL EECC приїде до Києва

23 січня, 2020
Журналістські статті
Сенсаційна подія: конференція INSOL EECC приїде до Києва

21-22 травня 2020 року вперше за всю історію незалежності України у Києві відбудеться конференція INSOL EECC. Чому ця подія важлива для вітчизняного правового ринку, інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» розпитав керівника практики банкрутства Arzinger, радника, арбітражного керуючого Антона Молчанова.

Пане Антон, розкажіть про організатора конференції INSOL Europe.

INSOL Europe (ІНСОЛ Європа) є одним з найбільших у світі (і впевнено найбільшим в Європі) професійним ком'юніті, що з 1980 року об’єднує більш ніж 1 200 юристів, бухгалтерів, вчених, аудиторів, оцінювачів, ризик-менеджерів, суддів, кредитних страхувальників та інших фахівців з реструктуризації та банкрутства з 50 різних країн. Основною метою існування ІНСОЛ Європа, звичайно, є виступати платформою для жвавих дискусій щодо найбільш гострих питань роботи в реструктуризації та банкрутстві по всій Європі. Ця платформа функціонує передусім завдяки регулярним конференціям та семінарам, спільним дослідницьким проектам (наприклад, консультативна робота для Єврокомісії та Комісії ООН з міжнародної торгівлі UNCITRAL), та, не в останнє, завдяки регулярним публікаціям та дайджестам EuroFenix. З іншого боку, ІНСОЛ Європа є меншою, але вкрай важливою частиною іншої організації INSOL International – глобальної мережі з аналогічними цілями, але значно більшим масштабом (більш ніж 10 000 членів).

В структурі ІНСОЛ Європа є кілька підрозділів, однім з яких є EECC – Eastern-European Countries' Committee (Комітет Східноєвропейських країн). Об’єднуючі країни від Нідерландів до Росії, комітет щовесни проводить конференції, які охоплюють загальноєвропейські гострі питання, а також фокусуються на нюансах приймаючої країни.

Яким чином вибір ІНСОЛ Європа зупинився на Україні та Києві?

В 2019 році конференція Східноєвропейських країн ІНСОЛ проводилась в хорватському Дубровнику. Вже на той момент ідея київської конференції активно обговорювалась всередині Комітету. Після цього, побувавши в Києві, делегація Комітету на чолі зі співголовою Раду Лотряном (Румунія) підписали меморандум про співробітництво щодо проведення конференції з Асоціацією адвокатів України (ААУ).

В подальшому, протягом Річного конгресу ІНСОЛ Європа в Копенгагені цього вересня ми сформували технічний комітет, що відповідає за концепцію та наукову програму заходу, яка продовжує формуватися й зараз. Склад технічного комітету був сформований в такий спосіб, аби забезпечити різноманіття учасників і в той же час не забувати про переважну присутність приймаючої сторони – українських колег.

Станом на сьогодні організаційний комітет конференції складається з:

  • Співголів Комітету Раду Лотряна (CITR, Румунія) та Еверта Вервея (Clifford Chance LLP, Нідерланди), що працюють в Комітеті на постійній виборній основі.
  • Технічних співголів, якими є Жан Барон (CBF Associés, Франція), Сергій Боярчуков (Алєксєєв, Боярчуков та партнери, Україна), Роман Марченко (Ілляшев та партнери, Україна) та Ваш покірний слуга Антон Молчанов, Arzinger, Україна. На відміну від Співголів Комітету, ми як технічні офіцери були залучені ІНСОЛ Європа ad hoc виключно задля організації конференції.

Якою буде програма конференції? Чи буде цікаво нашим українським фахівцям з банкрутства брати участь у міжнародно-орієнтованому заході?

Для нас як українських практиків – українців та практиків, якщо правильно розставляти акценти – є надзвичайно приємним та відповідальним проводити захід європейської професійної спільноти в Києві. Тим більше, на моє глибоке переконання, заходів такого рівня принаймні за 12 років моєї практики в Україні не проводилось.

В той же час, ми чітко розуміємо, що програма конференції має охоплювати як Україну в світі, так і світ в Україні, себто і локальні питання, й проблеми транскордонного рівня. Саме тому було прийнято рішення сформувати стислу, максимально акумульовану програму одного дня, в якій іноземні гості модеруватимуть панелі з питань українського конкурсного права – й навпаки!

Звісно, поки програма перебуває в стані формування, мені важко її коментувати. Але давайте подивимось на вже відоме: панель "Тектонічні зміни в українському законодавстві щодо банкрутства" модеруватиме Пол Омар з британського Університету Де Монфор, панель "Реструктуризація в міжнародному контексті" – партнер та мій колега по Arzinger Олександр Плотніков. Нам також пощастило залучити до доповіді Миколу Лукашука, голову новоствореної Національної саморегулівної організації арбітражних керуючих України.

Це не буде іноземною конференцією про високі матерії, що раптом опинилася в Україні – так само, як не буде й українською конференцією з банкрутства під егідою міжнародної асоціації. Ми обрали кращій формат для Конференції, що проводиться в Україні – формат України як частини світового ринку конкурсного права 21 сторіччя, де місцеве та наднаціональне постійно переплітається, а межа кордонів стає все менш помітною. На моє глибоке переконання, ця подія приречена на успіх та зацікавленість аудиторії.

З якими складнощами Вам доводиться стікатися зараз, під час підготовки програми конференції?

Складність, як завжди, одна – це час. Для мене травень 2020 року виходить більш ніж насичений – за кілька днів до конференції ІНСОЛ Європа в Києві я модеруватиму панель щодо відповідальності, пов’язаної з банкрутством, на одній з найгучніших подій світового ринку – Річній конференції Міжнародної юридичної асоціації з банкрутства та реструктуризації, що цього року проходитиме в Едінбурзі.

Отже, жодних складнощів - окрім кількох тисяч кілометрів та двох днів між двома заходами. Враховуючі здоровий ентузіазм та той факт, що підготовча частина вже триває понад 6 місяців, шансів не впоратися просто не залишається.

Коментарі
Додати коментар