До статей

Банківську сферу тюнінгують

06 лютого, 2020
Журналістські статті
Банківську сферу тюнінгують

Найбільші гравці банківського сектора України зібралися на VI Legal Banking Forum 2020, на якому аналізували стан ринку, обговорювали тренди і подальші шляхи розвитку, дискутували з приводу реформ та нових законів.

Про це повідомляє кореспондент інформаційного порталу «Банкрутство & Ліквідація».

На захід, що відбувся у середу 5 лютого 2020 року, в приміщенні готелю «Прем'єр-Палас» зібралися банкіри, юристи та представники держорганів.

Першою на форумі виступила голова підкомітету з питань банківської діяльності, монетарної стабільності, взаємодії з Національним банком України та захисту прав споживачів фінансових послуг Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, Ольга Бєлькова. Вона заспокоїла банківську спільному, наголосивши на тому, що найближчим часом влада не планує глобальних змін в банківській сфері, бо більшість з них вже відбулися. «Наразі йде тюнінг деяких проектів, які в зв’язку з розвитком технологій потребують певного регулювання», – заявила вона.

Голова правління АТ «АБ «Укргазбанк» Кирило Шевченко у своєму виступі наголосив на тому, що наразі в Україні взагалі невтішна статистика по кредитуванню в будь-якому секторі економіки, включаючи фізичних осіб. «За останні 11 місяців обсяг кредитів, не зважаючи на те, ще активи банківської системи збільшилися на 44 млдр грн. зменшився на 57 млн. грн. При цьому обсяг кредитів, які надані юридичним особам – суб’єктам господарювання зменшився на 70 млрд грн», – наголосив він. По словам Шевченка це означає, що зростання кредитування, яке було зафіксовано минулого року, стосувалося споживчого сегменту – мікро кредитів, що видавалися фізичним особа на купівлю прасок та пилососів.

Виконавчий директор Незалежної асоціації банків України, Олена Коробкова озвучила данні дослідження щодо депозитних та кредитних настроїв населення. «Якщо говорити про депозитні настрої до 79 % опитуваних людей наразі мають депозити, порівняно з минулими роками, ми зафіксували значне зростання в цьому секторі.  Середня сума депозитних вкладів – 35 тис грн»,--  розповіла вона. Також вона підтвердила, що згідно опитуванню зріс попит серед населення саме на споживчі кредити. Більше 40% населення користується кредитними картках, бо їм не вистачає грошей від зарплати до зарплати. І тільки 15 % домогосподарств мають повноцінні кредити.  «Проблема банківської системи України в тому, що їй нема кого кредитивами. Та в планах НАБУ до кінця 2020 року запустити програму іпотеки під 10-11% у гривні», - наголосила вона.

Керуючий партнер ЮК «Алєксєєв, Боярчуков та Партнери», Сергій Боярчуков розповів про останні зміни та перспективи роботи з проблемними кредитами відповідно до нового Кодексу України «З процедур банкрутства». Він зазначив, що під час дефолту 2008 року банківська система стикнулася з величезною проблемою – неповернення коштів по іпотечним доларовим кредитам. На його погляд така ситуація склалася перш за все тому, що не було юридичної практики притягнення до відповідальності таких боржників. «Сьогодні ситуація з інструментами, які знаходяться в розпорядженні банків в сфері кредитування досить непогана», - заначив він.

В ексклюзивному коментарі кореспонденту інформаційного порталу «Банкрутство & Ліквідація» пан Боярчуков сказав, що новий Кодекс це благо для банківської системи, бо у багатьох банків досі існує величезна кількість непогашеної кредиторської заборгованості, особливо серед фізичних осіб. І допоки діє мораторій банки змушені утримують це на своєму балансі. «Завдяки Кодексу незабаром дія мораторій закінчиться і банки зможуть повернути собі хоч якусь частину коштів та почистити свої баланси. Я не перший раз чую репліку, що Кодекс змінився несуттєво і категорично з цим не згоден. По-перше, це вже Кодекс, а не Закон. По-друге, в ньому вперше прописано банкрутство фізичних осіб, чого ніколи не було за всю історію Незалежності України. Щоправда, якщо говорити про банкрутство юридичних осіб, то на перший погляд змінити, що стосуються цієї категорії, на перший погляд, можуть здатися несуттєвими. Та насправді вони кардинально перевернули направлення Кодексу зробивши його більш прокредиторським», - наголосив він.

Самою обговорюваною темою в кулуарах форуму була заява Національного оператора поштового зв'язку «Укрпошта», про те, що підприємство планує зайти на ринок банківських послуг. Інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» поцікавився у виконавчого директора Незалежної асоціації банків України Олени Коробкової, що вона думає з цього привиду: «Ми не проти «Укрпошти», ми проти нерівних умов. Якщо подібне підприємство хоче стати банком, будь ласка. Тільки тоді вже повноцінним банком. Неможливо отримувати якісь преференції, без виконання обов’язків, які на себе зазвичай беруть банки – кібербезпека, статутний капітал і т.п. Банки вкладають в ці послуги досить серйозні кошти. А тут хочуть створити державне підприємство з банківською ліцензією, але яке не відповідає нормативам Національного банку. І це не припустимо, бо це нерівні умови. До того ж є стратегія фінсектору і програма по роботі з державними підприємствами де зазначено, що до 2024 року їх доля повинна бути не більше 25%. З однієї сторони ми боремося за приватизацію державних банків, за вхід на ринок іноземних інвесторів, а з іншого виходить, що розширяємо сектор з яким боремося. До того ж як показує практика на державних підприємствах працюють не дуже гарні менеджери. І мені здається, що «Укрпошті» потрібно спочатку навчитися достойно конкурувати у своєму секторі, а потім вже пробувати свої сили в інших секторах економіки», - резюмувала Коробкова.  

Коментарі
Додати коментар