До статей

Євген Іваненко: маємо бути максимально прозорими, відкритими та публічними

13 лютого, 2020
Думки
Євген Іваненко: маємо бути максимально прозорими, відкритими та публічними

Новообраний Голова Ради арбітражних керуючих Харківської області Євген Іваненко в ексклюзивному інтерв’ю інформаційному порталу «Банкрутство & Ліквідація» розказав про те, як пройшли установчі збори арбітражних керуючих їхнього регіону та про задачі, які він та його команда Ради вважає пріоритетними у своїй роботі.

Нагадаємо, у п’ятницю, 7 лютого 2020 року в Харкові відбувся регіональний установчий з’їзд арбітражних керуючих, на якому сформовано регіональний орган Національної асоціації арбітражних керуючих України – Раду арбітражних керуючих Харківської області.

Які Ваші враження від установчого з’їзду арбітражних керуючих у Харкові? Наскільки активна була професійна спільнота? Які сподівання висловлювала до новообраного керівництва Ради?

В цілому, установчий зїзди пройшов злагоджено та організовано. Конфліктних ситуацій не було. Усі спірні питання вирішували більшістю голосів. Це стосується і допуску до реєстрації учасників з’їзду, і визнання бюлетенів недійсними, і обговорення питань Положення про раду арбітражних керуючих Харківської області.

В порівнянні з іншими регіонами у відсотковому співвідношенні загальної кількості зареєстрованих у відповідному регіоні арбітражних керуючих до кількості тих, які взяли участь у з’їзді, Харків займає передові позиції. Так, з 96 арбітражних керуючих, які мали право взяти участь у з’їзді, зареєстровані були 69. Це майже 72 відсотки.

Сподівання в учасників в цілому очікувані. Це, насамперед, консолідація регіону в єдину організовану спільноту, захист професійних прав арбітражних керуючих, зокрема, під час перевірок, прозорість діяльності новообраної ради, інформаційна підтримка.

Наскільки вибори пройшли відкрито, прозоро та демократично? Ваша оцінка?

Вибори пройшли максимально прозоро. Усі відкриті голосування були детально пораховані по кількості піднятих мандатів. Кожний мандат був ідентифікований відбитками двох штемпелів – «Установчий з’їзд арбітражних керуючих Харківської області» та «Мандат для голосування», бюлетені для таємного голосування виготовлялися при всіх і також ідентифікували штемпелями. Скриньки для бюлетенів були розміщені в центрі зали, на видному місці поблизу лічильної комісії.

Слід зауважити, що і лічильна комісія обрана більшістю відкрито. Те ж саме стосується і головуючого на з’їзді. Жодних скарг з приводу організації виборчого процесу не надійшло.

Розкажіть  про свій професійний досвід? Скільки років Ви працюєте арбітражним керуючим? Чому обрали цю професію? Що вважаєте пріоритетним у роботі арбітражного керуючого?  Чим пишаєтесь?

Працюю арбітражним керуючим з 2012 року. Прийшов у цю професію з адвокатури. При цьому, залишаюся адвокатом. Хочу сказати, що дуже багато справ про банкрутство доводиться супроводжувати саме як адвокат, надаючи допомогу тому чи іншому учаснику справи – кредиторові, або боржникові. Іноді допомога адвоката необхідна самим арбітражним керуючим при захисті їх прав та законних інтересів.

Я вважаю, що професія є однією з найскладніших в юридичній площині, оскільки вимагає бути не тільки юристом, а й володіти знаннями в економіці, бухгалтерському обліку та фінансах. Адже арбітражний керуючий у справі – це особа, яка по суті несе відповідальність за майно підприємства. Це вимагає чималих організаторських та управлінських умінь, бо доводиться бути медіатором між сторонами, які конфліктують.

Крім того, професія дуже цікава. Адже суб’єкти господарювання різні, з різноманітними бізнес-процесами та виробничої специфікою, в які необхідно занурюватися та враховувати під час роботи.

Розкажіть про свого заступника, склад Ради  який обрав установчий з’їзд?  Наскільки сьогоднішній склад Ради – єдина команда однодумців, яка може ставити перед собою амбітні цілі та досягати їх?

Заступником голови Ради обраний Володимир Капустін. Це людина з величезним практичним досвідом. Крім того, на мій погляд, він володіє однією з найкращих якостей, яка необхідна для цієї роботи – дивитися в суть проблеми.

До складу Ради, окрім голови та заступника,  також увійшли: Олександр Татіщев, Олександр Ткаченко, Євген Севостьянов, Євген Чипиженко та Олександр Тризна. В нас взагалі досить курйозна ситуація – три Олександри, три Євгена та Володимир (посміхається – ред.).

Всі члени Ради – люди досвідчені, та конструктивні, більшість своїх справ вони ведуть саме в Харківському регіоні, тобто Раду можна назвати виключно Харківською. Взагалі, вважаю, що в Харківській області Рада арбітражних керуючих в прямому значенні цього слова є представницьким органом.

Сам процес обрання Ради, яка обиралася за принципом рейтингового голосування, змусив арбітражних керуючих об’єднатися, забути колишні конфлікти та здійснити взаємні поступки заради спільної справи. Цей процес свідчить про готовність нашої спільноти до демократії та самоорганізації.

Розкажіть про пріоритети у Вашій роботі на найближчий рік? Які цілі та завдання поставили перед собою особисто та перед своєю командою? Як плануєте комунікувати з арбітражними керуючими регіону? Чого очікувати від роботи Ради?

Пріоритети нам ставить реальність, яка в арбітражних керуючих не дуже проста.

Перше і найпріоритетніше завдання Ради – делегувати найдосвідченіших представників від спільноти до територіальних органів юстиції для залучення їх до перевірок арбітражних керуючих.

Харків – це третій за кількістю арбітражних керуючих регіон України. На першому місці – Київський регіон. На другому – Дніпропетровський. Наш регіон має усі шанси рекомендувати та просувати наших арбітражних керуючих для участі в різноманітних професійних заходах, тим більше, що ми маємо дуже багато досвідчених фахівців, науковців, про яких, на жаль, мало знають.

Необхідно вивести на якісно новий рівень освітній процес. Мова йде про початкову підготовку наших майбутніх колег та про підвищення кваліфікації, адже для нас це обов’язково. Крім того, необхідно започаткувати традицію добровільних професійних заходів – круглих столів, форумів, тощо. Як приклад, можна взяти адвокатську спільноту, які на сьогодні у цьому напрямку нас випереджає.

Не менш важливим пріоритетом є зворотній зв'язок з арбітражними керуючими. Ми повинні дослухатися до них, аналізувати їхні проблеми, узагальнювати ці дані та формувати позицію спільноти перед Національною асоціацією арбітражних керуючих України, державними органами, які здійснюють контроль за діяльністю арбітражних керуючих, долучатися до роботи з удосконалення законодавства, налагодження процесів, тощо. Для цього створюється канал та загальний чат для арбітражних керуючих регіону, визначається робоче місце ради, куди бажаючі за потреби можуть звернутися з заявами та пропозиціями.

З приводу комунікації зазначу, що ще на з’їзді, арбітражні керуючі висловили побажання, щоб новобрана Рада звітувала перед ними за свою діяльність. І це є правильно. Пропозиція була одноголосно включено до Положення про Раду арбітражних керуючих Харківської області.

Ваші побажання новообраному складу Ради – яка їхня діяльність/ефективність Вас задовільнила б як лідера регіону серед професійної спільноти?

Бути максимально прозорими, відкритими та публічними, оскільки нам необхідно створити сильну та консолідовану професійну спільноту. На час роботи в раді винести пріоритети спільноти на передній план порівняно з власними. Крім того, необхідно усвідомлювати, що робота в Раді – це перш за все обов’язок перед усіма арбітражними керуючими регіону, а не привілей. Усьому складу Ради хочу побажати терпіння, конструктиву та ініціативності.

Коментарі
Додати коментар