До статей

Андрій Палкін: Дніпро – центр банкрутства України

17 лютого, 2020
Думки
 Андрій Палкін: Дніпро – центр банкрутства України

Новообраний голова Ради арбітражних керуючих Дніпропетровського регіону Андрій Палкін в ексклюзивному інтерв’ю інформаційному порталу «Банкрутство & Ліквідація» розказав про те, як пройшли їхні установчі збори арбітражних керуючих, та про цілі, які він та його команда Ради вважають пріоритетними у своїй роботі.

Пане, Андрію, які Ваші враження від установчого з’їзду арбітражних керуючих у Дніпрі? Наскільки активною була професійна спільнота? Які сподівання висловлювала до новообраного керівництва Ради?

Мої враження, та й не тільки мої, а й більшості колег, дуже приємні. Установчий з’їзд регіону пройшов дуже злагоджено завдяки зусиллям багатьох колег. Трішки розчарувала явка. Ми розраховували на десь 80-100 арбітражних керуючих, але з огляду на те, що це був понеділок, який, як люблять казати, є важким днем, мабуть, це вплинуло на явку до установчого з’їзду. Нагадаю, реєстраційна комісія зафіксувала явку 52 арбітражних керуючих. Але в цілому це не зіпсувало загальне враження від з`їзду, який пройшов в теплій та дружній атмосфері. Окрему подяку хотілося б висловити керівництву НААКУ та особисто Миколі Лукашуку, Олександру Бондарчуку та виконавчому директору нашої асоціації Олександру Донченку, з якими було пройдено довгий та тернистий шлях підготовки до першого Всеукраїнського з’їзду. Методична та професійна підтримка Олександра Донченка допомогла прискорити багато технічних нюансів, завдяки чому було встановлено рекорд за часом проведення установчих з’їздів арбітражних керуючих регіонів: фактично, з’їзд було розпочато після завершення реєстрації та вітальних промов запрошених гостей десь об 11 год. 20 хвилин, а завершено роботу з’їзду о 13 год. 30 хв., тобто фактично вся формальна частина вклалася у трішки більше ніж дві години. Вважаю, що це свідчить про достатньо високу злагодженість у діях колег. До речі, щодо запрошених до участі у проведенні з’їзду гостей. Ми дуже раді були вкотре почути слова напуття Юрія Паруснікова, голови Центрального апеляційного господарського суду, який є постійним учасником заходів, присвячених питанням банкрутства та користується великою шаною серед правників. На превеликий жаль через велике навантаження не зміг привітати арбітражних керуючих регіону голова Господарського суду Дніпропетровської області Володимир Татарчук, але він пізніше передав свої вітання. В той же час знайшов час для привітань у своєму щільному графіку новий очільник Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Іван Легостаєв, який наголосив на тому, що функції контролю органів юстиції не повинні заважати арбітражним керуючим виконувати завдання, які стоять перед ними в межах процедур банкрутства. Серед запрошених гостей також був Сергій Донков, якого було обрано до складу Ради арбітражних керуючих України та який завжди висловлював свою прихильність команді арбітражних керуючих з Дніпра, якого ми завжди раді бачити на заходах, присвячених питанням банкрутства, оскільки його професійний погляд на складні речі завжди вирізнявся креативністю та неординарністю, за що Сергія дуже поважають колеги. В цілому спільнота нашого регіону є дуже згуртованою й основним сподіванням є безумовно покращення умов здійснення цього виду незалежної професійної діяльності, захист її від протиправних дій органів юстиції.

Наскільки вибори пройшли відкрито, прозоро та демократично? Яка Ваша оцінка?

Моє особисте враження - вибори очільника регіону, його заступника та складу Ради регіону пройшли на високому демократичному рівні.

В першу чергу, колегам було надано достатньо часу для того, щоб прийняти участь у роботі з’їзду - дві години!

По - друге, дуже зручним було обрано місце проведення з’їзду - Культурно-діловий центр «Менора», що розташований у самісінькому центрі Дніпра. 

По-третє, всі бажаючі мали змогу та достатню кількість часу висунути свої кандидатури на посади голови Ради та його заступника, а також членів Ради.

Окрему подяку хотілося б висловити членам лічильної комісії, обраної безпосередньо на з’їзді, та зокрема Костянтину Смолову, який очолив комісію та максимально ефективно організував її роботу, що дозволило прискорити підрахунок голосів та як результат встановити вже згаданий мною рекорд щодо часу проведення установчого з’їзду регіону.  

Розкажіть  про свій професійний досвід? Скільки років Ви працюєте арбітражним керуючим? Чому ви обрали цю професію? Що вважаєте пріоритетним у роботі арбітражного керуючого?  Чим пишаєтесь?

Мій професійний досвід як правника бере свій початок у 2006 році, коли я розпочав свій шлях юриста в одній з провідних на той час регіональних юридичних компаній. Вже в 2007 році ми: я та двоє моїх однодумців створили щось на кшталт юридичної компанії, яка навіть мала назву та допомагала клієнтам вирішувати достатньо непрості й нестандартні юридичні питання, такий собі юридичний траббл-шуттінг. Згодом ця компанія набула завершеної форми та перетворилась на бренд «WhiteCollars» (Білі Комірці). Тепер це вже адвокатське об`єднання, яке поєднує в собі як професіоналів з великим досвідом та в окремих випадках навіть з правом зайняття адвокатською діяльністю в окремих штатах США, так і молодих та прогресивних спеціалістів, які прагнуть постійного вдосконалення в професійній та інших сферах. Так, один з наших юристів серйозно захоплюється грою на саксофоні, я колись професійно займався боксом та національними єдиноборствами, інші займаються науковою діяльністю, пишуть вірші. Ми намагаємось бути більш ніж юридичною компанією. Ми нібито родина, яка допомагає, наставляє, підтримує. 

Арбітражним керуючим я став ще у 2008 році і з того часу не полишав професію. В 2010 я також отримав свідоцтво на право заняття адвокатською діяльністю. Але діяльність арбітражного керуючого завжди приваблювала мене, оскільки дозволяла зазирнути у таємні шухляди бізнесу, побачити те, про що багато колег навіть не здогадуються. В той же час дана професія потребує максимальної концентрації, стресостійкості та постійного вдосконалення, що є водночас пріоритетним в роботі арбітражного керуючого.

Пишаюсь тим, що мої знання та досвід можуть бути корисними значному колу людей. Також вважаю за честь бути членом команди активістів, арбітражних керуючих з Дніпра, яка здобула великі перемоги на Установчому з’їзді 20.11.2019 року, показала всім свою згуртованість та маневреність.

В нас завжди кажуть, що Дніпро - це не перше місто, але й не друге. Це такий нібито жарт, але у кожному жарті є лише частка жарту.

До речі, 20.11.2019 Установчий з’їзд арбітражних керуючих України відкрив найстарший за віком арбітражний керуючий – Ігор Борисович Завертайний, який також з Дніпра та є дуже висококваліфікованою та досвідченою людиною, який користується великою повагою серед колег. На превеликий жаль Ігор Борисович не зміг прибути на установчий з’їзд регіону у зв’язку з хворобою, але всі дуже чекали на нього. 

Розкажіть про свого заступника, склад Ради  який обрав установчий з’їзд?  Наскільки сьогоднішній склад Ради – єдина команда однодумців, яка може ставити перед собою амбітні цілі та досягати їх?

Мій заступник - це дуже поважна в професійному колі людина, фахівець з великої літери та великим досвідом, та водночас дуже чарівна, добра й мудра жінка – Любов Лукашук.

Склад Ради досить різноманітний, але єдине що можна сказати точно, що це професіонали своєї справи, які мають за плечима значний досвід та перемоги в професії. Увесь обраний склад ради користується повагою серед колег як регіону, так і України в цілому. Нас всіх поєднує нестримне бажання підвищити авторитет професії арбітражного керуючого, зробити найбільш ефективний обмін досвідом серед колег, підвищення рівня проведення фахових заходів з питань банкрутства, убезпечити колег від протиправних дій органів юстиції під час перевірок арбітражних керуючих, надання колегам методичної та організаційної підтримки.

Розкажіть про пріоритети у Вашій роботі на найближчий рік? Які цілі та завдання поставили перед собою особисто та перед своєю командою? Як плануєте комунікувати з арбітражними керуючими регіону? Чого очікувати від роботи Ради?

Пріоритети, які я підтримую, у команди Дніпра сформувалися ще до Установчого з’їзду арбітражних керуючих України: єдність, професійність, відкритість, активність в розбудові нашого професійного середовища та спільноти.    

Цілі та завдання ставимо перед собою найвищі:

- підвищення статусу арбітражного керуючого, довіри до арбітражних керуючих;

- організація більш якісних освітніх майданчиків для кваліфікаційної підготовки та перепідготовки арбітражних керуючих;

- захист наших колег від неправомірних дій;

- вироблення спільних позицій щодо спірних питань застосування нового законодавства про банкрутство;

Та найголовніша наша мета: «Дніпро – це центр банкрутства України» з огляду на те, що саме в нашому регіоні найбільша кількість складних справ про банкрутство.

Ваші побажання новообраному складу Ради – яка їхня діяльність/ефективність Вас задовільнила б як лідера регіону серед професійної спільноти?

Команда моїх однодумців завжди націлена на результат. Ефективність роботи можна оцінити виключно за її результатом. Вже намічені першочергові стратегічні кроки, реалізація яких допоможе реалізувати проміжні цілі. Колеги наразі розподілили між собою певні доручення, які ми намагатимемось виконати найближчим часом, адже треба розуміти що діяльність в органах самоврядування є так би мовити на «суспільних засадах», тобто ніхто не отримує жодної винагороди, а тільки робить свій внесок в розбудову професії, але у кожного є клієнти, перед якими ми в повній мірі несемо відповідальність, а тому фактично зараз ми витрачаємо дуже багато особистого часу для того, щоб вогонь активності професійної спільноти продовжував палати до створення «корпорації професійних антикризових менеджерів»!

Бажаю плідної праці та єдності в розбудові нашого професійного майбутнього. Сподіваюсь, що нашу команду чекає дуже цікавий шлях. Я дуже задоволений тим, що очолив активних та професійних людей нашого регіону. 

Коментарі
Додати коментар