До статей

Банкрутство в липні: Ахметов придбав завод Тарути, а НБУ залишив Жеваго без ТЕЦ

12 серпня, 2021
Журналістські статті
Банкрутство в липні: Ахметов придбав завод Тарути, а НБУ залишив Жеваго без ТЕЦ

Літня спека липня не спинила процеси банкрутства компаній в Україні, і кілька знакових для української економіки підприємств стали на стежку банкрутства. Можливо, тому що рішення приймаються в затишних кабінетах з кондиціонерами, і навіть сезон літніх відпусток не можуть завадити намірам кредиторів повернути свої гроші.

Суд визнав банкрутом і ліквідує "Богдан Моторс" Гладковського

6 липня Господарський суд Дніпропетровської області визнав банкрутом автомобільну компанію "Богдан Моторс" і відкрив ліквідаційну процедуру. Ця компанія входить в склад корпорації "Богдан" Олега Гладковського, екс-заступника секретаря РНБО часів президентства Петра Порошенка.

Нагадаємо, що ще 20 квітня цього року суд затвердив реєстр вимог кредиторів щодо цієї компанії на 6,7 млрд грн. Серед основних кредиторів —Укрексімбанк (борги на 1,64 млрд грн), UniCredit Bank AG (1,78 млрд грн), "Міжнародний інвестиційний банк" (181,6 млн грн), "Саревін Інвестментс ЛТД" (2,35 млрд грн).

А за тиждень, 13 липня, Господарський суд Запорізької області відкрив провадження по справі про банкрутство "онуки" цього підприєства. Мова йде про дочірньє підприємство "Автобусний завод "Богдан", засновником якого є, в свою чергу, "дочка" автомобільної компанії "богдан Моторск" —підприємство "Автоскладальний завод №2”.

У травні минулого року Госпсуд Дніпропетровської області визнав банкрутом ще одну пов’язану з корпорацією “Богдан” компанію — ТОВ “Мегатерм”, яка раніше називалась ТОВ “Мега Авто Логістик”. Ініціатором процедури її банкрутства було ТОВ "Хюндай Мотор Україна", яке теж пов’язане з “Богданом”. ТОВ “Мегатерм” є одним з поручителів по борговим зобов’язанням корпорації “Богдан” перед Укрексімбанком на 1,3 млрд грн.

Кредиторів "Богдан Моторс" пов'язують з акціонерами цієї компанії — Олег Гладковський та йог осин Ігор є міноритарними акціонерами "Міжнародного інвестиційного банку", а можоритарним акціонером цього банку є екс-президент Петро Порошенко.

Автомобільна компанія "Богдан Моторс", за попередніми даними, отримала у 2020 р. збиток у розмірі 3,4 млрд грн.

НБУ залишив Жеваго без тепла

Національний банк України продовжує стягувати через суд активи в рамках кампанії з повершення кредитів з рефінансування, які він свого часу видавав банкам. Тепер справа дійшла до повернення грошей з банку "Фінанси та кредит", що належав бізнесменові Костянтину Жеваго.

22 червня Господарський суд Київської області задовольнив позов НБУ до компанії "Білоцерківська теплоелектроцентраль", яка постачає тепло споживачам у м. Біла Церква, та вирішив стягнути єдиний майновий комплекс цієї ТЕЦ, аби повернути хоча б частину з кредиту на 1,5 млрд грн, який НБУ видав банку "Фінанси та кредит".

Майно Білоцерківської теплоелектроцентралі" буде продано на публічних торгах.

За даними Нацбанку на листопад 2019 р., борг банку “Фінанси та кредит” по поверненню кредитів з рефінансування становив 6,7 млрд грн.

І ТЕЦ — це не перша спроба НБУ отримати майно за кредити банку Жеваго. Як повідомляв  інформпортал "Банкрутство & Ліквідація", в квітні цього року Господарський суд Києва в рамках справи про банкрутство ПрАТ «Готель «Салют» прийняв до свого провадження позов НБУ, який хоче стягнути цю нерухомість на свою користь. Готель «Салют» було передано в іпотеку Нацбанку в якості забезпечення боргів банку «Фінанси та кредит» по рефінансуванню.

Крім того, НБУ вже декілька років намагається реалізувати звернення стягнення на майно компанії «Київський суднобудівний-судноремонтний завод», що також належав Жеваго, і виступав майновим поручителем банку "Фінанси та кредит". У липні цього року Північний апеляційний госпсуд підтвердив ухвалу суду попередньої інстанції в рамках справи про банкрутство заводу, якою було були визнані вимоги кредиторів, зокрема, і вимоги НБУ на 4,15 млрд грн.

Ахметов купив Дніпровський меткомбінат, що раніше належав Таруті, за 9,2 млрд грн

Дніпровський коксохімічний завод, який входить до складу металургійної групи Метінвест Ріната Аїметова, придбав Дніпровський металургійний комбінат, що раніше належав корпорації "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД) депутата Верховної Ради Сергія Тарути.

Купівля відбулась 26 липня у системі "Прозорро.Продажі", де проходив аукціон з продажу майнового комплексу меткомбінату у рамках процедури санації цього підприємства.

Стартова ціна за меткомбінат становила 8,4 млрд грн. Дніпровських коксохім ще до початку аукцону подавав закриту пропозицію з ціною 9,17 млрд грн і виграв аукціон, оскільки був єдиним його учасником. Після підписання всіх необхідних документів, покупець має сплатити гроші за покупку протягом 10 днів. Вони підуть на погашення боргів меткобінату перед кредиторами.

Дніпровський металургійний комбінат входить в шістку найбільших металургійних підприємств України за обсягами виробництва та продажу металу. Раніше контрольний пакет акцій меткомбінату належав структурам, що афільовані з російський ВЕБ-банком, а міноритарними акціонерами були парнери по корпорації "ІСД" Сергій Тарута та Олег Мкртчан.

У 2017 р. Сергій Тарута заявив, що банкрутство Дніпровського меткомбінату неминуче через агресивні дії кредиторів. Того ж року комбінат перейшов "під крило" Метінвесту — його підприємства почали постачата на комбінат сировину та займатись збутом продукції.

Власниками "Метінвесту" є Ренат Ахметов та Вадим Новинський.

Дніпровський бізнесмен перекупив борги "Гаврилівських курчат" і теперь хоче їх збанкрутувати

14 липня Господарський суд Києва відкрив провадження по справі про банкрутство ТОВ "Комплекс Агромарс", що належить Євгену та Марині Сігал, та є одним з найбільних виробників м’яса птиці в Україні під торговою маркою "Гаврилівські курчата".

Ініціатором справи про банкрутство виступило ТОВ "Інтер Вей Капітал", яке заявило, що "Комплекс "Агромарс" заборгувало йому 213,9 млн грн.

Як свідчать матеріали судової справи, у серпні 2010 р. "Комплекс "Агромарс" уклав з Першим українським міжнародним банком (ПУМБ) договір про відкриття мультивалютної кредитної лінії на $8,4 млн, і при цьому позичальник може залучити не більше $3 млн. з цієї лінії.

В заставу та іпотеку по цьому кредиту виробник курятини передав птахофабрики, розташовані у селах Тарасівщина та Гаврилівка Київської області загальною оціночною вартістю 158 млн грн.

З листопада минулого року "Комплекс "Агромарс" припинив повертати позичені гроші, і у березні поточного року ПУМБ відступив права вимоги за цим кредитом, які складають 217,3 млн грн, ТОВ "Інтер Вей Капітал".

Бенефіціарами "Інтер Вей Капітал" є Василь та Євген Астіони. Василь Астіон є власником Dnipro Agro Group — вертикально інтегрованої групи компаній, що займаються вирощуванням, зберіганням та продажем зернових та олійних культур. Земельний банк компаниії — біля 50 тис. га.

Згідно рейтингу «100 найбагатших людей України» видання «Фокус» за 2019 р., статки Василя Астіона складають $70 млн.

Коментарі
Додати коментар