До новин

Ліквідатор банку “Михайлівський” переміг ФК "Плеяда" у Верховному суді

18 березня, 2019
Резонансні справи
Ліквідатор банку “Михайлівський” переміг ФК "Плеяда" у Верховному суді

Верховний суд задовольнив заяву ліквідатора банку “Михайлівський” і скасував рішення судів попередніх інстанцій, якими було задоволено позов ТОВ «ФК «Плеяда» проти ФГВФО.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на судову ухвалу.

Згідно з нею, 27 лютого Верховний Суд задовольнив заяву ліквідатора банку “Михайлівський” і Фонду гарантування (в справі №826/8273/16), скасував рішення судів попередніх інстанцій 2016-2017 років, якими було задоволено позов ТОВ «ФК «Плеяда», визнано протиправними рішення ФГВФО про встановлення нікчемності договору факторингу, укладеного між банком “Михайлівський” і ТОВ “ФК “Плеяда”, а також про поновлення відображення обліку в балансі банку кредитних договорів, права вимоги за якими “Михайлівський” відступив вказаній фінкомпанії.

Верховний Суд закрив провадження в цій справі.

Згідно з судовими матеріалами, в травні 2016 року “Михайлівський” і “Плеяда” уклали договір факторингу, за яким банк відступив для фінкомпанії права вимоги за кредитами на 679,9 млн грн за 480,6 млн грн, тобто дисконт склав 199,3 млн грн (згодом “Плеяда” переступила права вимоги за відповідними роздрібними кредитами для ТОВ "ФК "Фагор", - ред.).

Невдовзі після цього НБУ визнав банк “Михайлівський” неплатоспроможним, а Фонд гарантування визнав вказаний договір факторингу нікчемним, вважаючи ціну продажу активів заниженою (ФГВФО наголошував, що лишається єдиним кредитором за спірними кредитними договорами).

Верховний Суд констатував, що оскільки наказ (рішення) про нікчемність правочинів є внутрішнім документом банку, “він не створює жодних обов`язків для третіх осіб (у тому числі й контрагентів банку), тому внаслідок прийняття цього рішення не можуть порушуватися будь-які права таких осіб”.

“Встановлена правова природа згаданого рішення унеможливлює здійснення судового розгляду щодо визнання його протиправним, а тому вимога про визнання протиправними дій та скасування рішення Уповноваженої особи щодо встановлення нікчемності договору факторингу, укладеного між ПАТ «Банк Михайлівський» та ТОВ «ФК «Плеяда», не може бути розглянута у судах (у тому числі господарських).

Крім того, Велика Палата Верховного Суду звертає увагу, що вимоги позивача про поновлення відображення обліку у балансі ПАТ «Банк Михайлівський» кредитних договорів <...> є похідними від вимог про скасування рішення уповноваженої особи щодо встановлення нікчемності договору факторингу, а тому також не підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства.

Водночас позивач як контрагент банку має інтерес у досягненні правової визначеності у питанні щодо того, кому саме належать вимоги до боржників - позивачу чи банку. Повідомлення банку означає, що банк оспорює права вимоги позивача до боржників, визначених у реєстрах права вимоги, і вважає їх належними банку. Належним способом захисту інтересу позивача у цьому разі є звернення до суду з вимогою про визнання його права вимоги до боржників”, - зауважив Верховний Суд.

Додамо, що Північний апеляційний госпсуд розглядає апеляційну скаргу ліквідатора банку “Михайлівський” на рішення Госпсуду м. Києва від 24.05.2017 (в справі №910/11298/16), яким представнику Фонду гарантування було відмовлено в задоволенні позову до ТОВ «ФК «Плеяда» і ТОВ «ФК «Фагор» про застосування наслідків нікчемності правочину, відновлення становища, яке існувало до порушення права.

У липні-2018 ФГВФО погодив нові, уніфіковані умови реструктуризації кредитної заборгованості фізичних осіб-позичальників банку "Михайлівський" за виданими споживчими бланковими кредитами/овердрафтами.

Згідно із затвердженими умовами, на період реструктуризації процентна ставка встановлюється у розмірі 1,2% річних (0,1% на місяць). Також для всіх позичальників встановлюється єдина кінцева дата погашення заборгованості за кредитним договором – 11.07.2020.

При цьому застосування штрафних санкцій (пені, штрафів) та нарахування комісій упродовж строку реструктуризації не здійснюється.

У той же час позичальник має право на дострокове повне чи ж часткове погашення заборгованості у будь-яку дату впродовж строку реструктуризації.

Приєднатись до програми реструктуризації можна шляхом акцептування публічного договору, розміщеного на сайті банку за посиланням, та сплативши єдиним платежем кошти у сумі не менше 10 процентів від суми кредитної заборгованості за основною сумою кредиту, розрахованої станом на 09.07.2018 року. Період акцептування умов реструктуризації триває до 11.07.2019 включно.

Коментарі
Додати коментар