До новин

Суд відмовив Нацбанку у закритті справи про банкрутство "Росави" Жеваго

20 березня, 2019
Банкрутство підприємств
Суд відмовив Нацбанку у закритті справи про банкрутство "Росави" Жеваго

13 березня Північний апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу НБУ та залишив без змін ухвалу Госпсуду Київської області, якою було відкрито провадження у справі про банкрутство ПрАТ “Росава” (за заявою голови ліквідаційної комісії цієї компанії) та введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на судову ухвалу.

“Місцевий суд законно і обгрунтовано відкрив провадження у справі про банкрутство ПрАТ "Росава" з урахуванням особливостей процедури банкрутства боржника, що ліквідується власником, встановлених ст. 95 Закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"”, - констатував Північний апеляційний госпсуд.

4 грудня 2018 року Госпсуд Київської області визнав банкрутом ПрАТ “Росава” та відкрив ліквідаційну процедуру.

Згідно з судовими матеріалами, в грудні 2018 року до Госпсуду Київської області надійшла заява НБУ про визнання грошових вимог до ПрАТ “Росава” на суму 5,7 млрд грн.

Компанія "Росава" підконтрольна нардепу Костянтину Жеваго. Вона експлуатує Білоцерківський шинний завод.

30.04.2018 загальні збори акціонерів ПрАТ “Росава” ухвалили рішення про добровільне припинення товариства шляхом ліквідації. У компанії називали цей крок «реструктуризацією підприємства», яка «передбачає повне збереження поточних робочих місць, збільшення обсягів виробництва, додаткові інвестиції».

Після цього Фонд гарантування вкладів публічно заявляв про борг групи “Росава” перед збанкрутілим банком “Фінанси та кредит” (теж був підконтрольний нардепу К. Жеваго) в розмірі понад 2 млрд грн. ФГВФО наголошував, що процес ліквідації ПрАТ “Росава” може призвести до блокування стягнення боргів в примусовому порядку. Перед цим суди винесли низку рішень, з допомогою яких “Росава” позбулася поруки перед банком “Фінанси та кредит” за кількома кредитними договорами.

Голова ліквідаційної комісії ПрАТ “Росава” зауважував, що в ході ліквідаційної процедури було виявлено кредиторську заборгованість компанії-боржника у розмірі 20,58 млрд грн.

Як зазначалося, відповідно до проміжного ліквідаційного балансу на 04.07.2018, активи ПрАТ “Росава” (необоротні та оборотні) складали 3,37 млрд грн (при цьому вартість майнового комплексу - 762,1 млн грн).

Відповідно до судових матеріалів, грошові кошти на рахунках ПрАТ “Росава” арештовані (зокрема, в Альфа-Банку, Акордбанку, Промінвестбанку, банку “Південний”, Укрексімбанку).

ПрАТ "Росава" є акціонером ПрАТ "ЗТФ "КРАЗ", ПрАТ "Білоцерківська ТЕЦ", АСК "Омега".

Коментарі
Додати коментар