До новин

Фонд гарантування не зміг у суді задовольнити свої вимоги до збанкрутілого ТД "Росава"

21 березня, 2019
Банкрутство підприємств
Фонд гарантування не зміг у суді задовольнити свої вимоги до збанкрутілого ТД "Росава"

Суд в рамках справи про банкрутство ТОВ "Торговий дім "Росава" затвердив реєстр вимог компанії-банкрута, не включивши в нього вимоги ФГВФО.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на судову ухвалу.

Згідно з нею, 27 лютого Госпсуд Київської області в рамках справи №911/1467/18 про банкрутство ТОВ "Торговий дім "Росава" затвердив реєстр вимог компанії-банкрута, включивши до нього в т.ч. вимоги ГУ ДФС у Київській області на суму 126,1 млн грн (шоста черга), а також окремо внісши в реєстр частину із заявлених вимог ліквідатора банку “Фінанси та кредит” - на 524,9 млн грн (як такі, що забезпечені заставою майна боржника - товарами в обороті).

Загальний обсяг вимог, про які заявляв ліквідатор банку “Фінанси та кредит”, - 1,24 млрд грн. Відхилені вимоги на суму близько 700 млн грн - це переважно відсотки, нараховані банком після закінчення терміну кредитування та пеня.

Звернемо увагу, що ліквідатор банку “Фінанси та кредит” просив суд включити свої вимоги на 1,06 млрд грн в четверту чергу, на 172 млн грн - в шосту чергу і на 2,57 млн грн - у число вимог, забезпечених заставою.

При цьому уповноважена особа Фонду гарантування наполягала, що його вимоги забезпечені лише в частині суми, узгодженої сторонами договору вартості предмету застави. Водночас ліквідатор ТОВ "Торговий дім "Росава" вказував, що вимоги банку “Фінанси та кредит” в сумі 524,9 млн грн повністю забезпечені майном боржника (і суд погодився з такою оцінкою, мотивуючи це нормами законодавства).

ТОВ "Торговий дім "Росава" було визнане банкрутом постановою Госпсуду Київської області від 19.09.2018. Тоді ж було відкрито ліквідаційну процедуру.

Серед засновників ТОВ "Торговий дім "Росава" - ПрАТ “Росава”.

Нагадаємо, 04.12.2018 Госпсуд Київської області визнав банкрутом ПрАТ “Росава” та відкрив ліквідаційну процедуру.

13.03.2019 Північний апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу НБУ та залишив без змін ухвалу Госпсуду Київської області від 27.11.2018, якою було відкрито провадження в справі №911/2498/18 про банкрутство ПрАТ “Росава” (за заявою голови ліквідаційної комісії цієї компанії) та введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Групу "Росава" експлуатує Білоцерківський шинний завод. Її пов`язують з нардепом Костянтином Жеваго (був основним акціонером збанкрутілого банку “Фінанси та кредит”).

Згідно з судовими матеріалами, в грудні 2018 року до Госпсуду Київської області надійшла заява НБУ про визнання грошових вимог до ПрАТ “Росава” на суму 5,7 млрд грн.

30.04.2018 загальні збори акціонерів ПрАТ “Росава” ухвалили рішення про добровільне припинення товариства шляхом ліквідації. У компанії називали цей крок “реструктуризацією підприємства”, яка “передбачає повне збереження поточних робочих місць, збільшення обсягів виробництва, додаткові інвестиції”.

Після цього Фонд гарантування вкладів публічно заявляв про борг групи “Росава” перед збанкрутілим банком “Фінанси та кредит” (теж був підконтрольний нардепу К. Жеваго) в розмірі понад 2 млрд грн. ФГВФО наголошував, що процес ліквідації ПрАТ “Росава” може призвести до блокування стягнення боргів в примусовому порядку. Перед цим суди винесли низку рішень, з допомогою яких “Росава” позбулася поруки перед банком “Фінанси та кредит” за кількома кредитними договорами.

Голова ліквідаційної комісії ПрАТ “Росава” зауважував, що в ході ліквідаційної процедури було виявлено кредиторську заборгованість компанії-боржника у розмірі 20,58 млрд грн.

Як зазначалося, відповідно до проміжного ліквідаційного балансу на 04.07.2018, активи ПрАТ “Росава” (необоротні та оборотні) складали 3,37 млрд грн (при цьому вартість майнового комплексу - 762,1 млн грн).

Відповідно до судових матеріалів, грошові кошти на рахунках ПрАТ “Росава” арештовані (зокрема, в Альфа-Банку, Акордбанку, Промінвестбанку, банку “Південний”, Укрексімбанку).

Коментарі
Додати коментар