До новин

Верховний Суд виніс постанову у справі банку «Михайлівський» та компаній «Плеяда» і «Фагор»

21 березня, 2019
Резонансні справи
Верховний Суд виніс постанову у справі банку «Михайлівський» та компаній «Плеяда» і «Фагор»

ТОВ «ФК «Плеяда» і ТОВ «ФК «Фагор» не мають жодних підстав для стягнення кредитної заборгованості з позичальників ПАТ «Банк Михайлівський» - постанова Великої палати Верховного Суду.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Фонду гарантування вкладів фізосіб.

Велика Палата Верховного Суду ухвалила остаточне рішення щодо намагань ТОВ «ФК «Плеяда» оскаржити дії Фонду, спрямовані на визнання нікчемності договору факторингу від 19.07.2016 між ПАТ «Банк Михайлівський» та цією фінансовою компанією.

СВОЄЮ постановою від 27.02.2019 у справі №826/8273/16 Верховний Суд частково задовольнив заяву банку та Фонду про перегляд судових рішень попередніх інстанцій (постанова Окружного адміністративного суду м. Києва від 10.08.2016, ухвала Київського апеляційного адміністративного суду від 29.09.2016 та Вищого адміністративного суду України від 12.01.2017), а також постановив   закрити провадження у справі за позовом ТОВ «ФК «Плеяда» до Фонду, уповноважених осіб Фонду на тимчасову адміністрацію та ліквідацію ПАТ «Банк Михайлівський», - зазначили у прес-службі.

У мотивувальній частині постанови Верховний Суд, серед іншого, вказав що Фонд за законом зобов’язаний вживати заходи, спрямовані на збереження активів і документації банку (ч. 1, 2, 10 ст. 38 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»). Зокрема, повинен забезпечити перевірку усіх правочинів, вчинених банком упродовж одного року до дня запровадження тимчасової адміністрації.

«З огляду на це, є підстави вважати недостовірною інформацію, розміщену на сайті ТОВ «ФК «ФАГОР» із заголовком «Велика Палата Верховного Суду підтвердила юридичну нікчемність наказу Фонду гарантування, що стосується договору факторингу № 1905 між банком «Михайлівський» та ФК «Плеяда». Зокрема, публікація містить посилання на рішення Господарського суду м. Києва у справі №910/11298/16, яким відмовлено у задоволені позову ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» про визнання нікчемними угод факторингу з ТОВ «ФК «ПЛЕЯДА». Насправді ж це рішення, про яке йдеться в публікації, не набрало законної сили - ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» подав апеляційну скаргу, яка зараз перебуває в провадженні Північного апеляційного господарського суду», - роз’яснили у Фонді.

Тому Фонд гарантування вкладів наголошує: ні ТОВ «ФК «ПЛЕЯДА», ні ТОВ «ФК «ФАГОР» не мають жодного права стягувати кредитну заборгованість позичальників ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКІЙ» на свою користь до моменту винесення Північним апеляційним господарським судом рішення щодо позову ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» про визнання нікчемними договорів факторингу № 1905 від 19.05.2016 та № 1 від 20.05.2016. Фонд сподівається, що при розгляді цього  питання Північним апеляційним господарським судом буде прийнято до уваги Постанову Великої Палати Верховного Суду від 27.02.2019.

Також Фонд гарантування вкладів вкотре закликає позичальників ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» погашати кредити винятково за реквізитами банку, оскільки лише це є належним виконанням зобов’язань, що дозволяє відновити добру кредитну історію у кредитному реєстрі НБУ.

Нагадаємо, Національний банк України визнав неплатоспроможним ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» 23 травня 2016 року, а за кілька днів до того – 19 травня 2016 року — між банком і ТОВ «Фінансова компанія «ПЛЕЯДА» було укладено договір факторингу, за яким кредитний портфель банку вартістю понад 682 млн грн було переуступлено цій фінансовій компанії за значно нижчою ціною. «ФК «ПЛЕЯДА» в свою чергу, «відступила» права вимоги за цими кредитами іще одній фінансовій компанії - ТОВ «ФК «ФАГОР», безпідставно намагаючись зобов’язати позичальників ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» повертати кредити цій фінансовій компанії. Як повідомляв раніше ФГВФО, йдеться про майже 111 тисяч договорів.

Коментарі
Додати коментар