До новин

Фонд гарантування оскаржив повернення до платоспроможних банку «Хрещатик»

04 квітня, 2019
Резонансні справи
Фонд гарантування оскаржив повернення до платоспроможних банку «Хрещатик»

Фонд гарантування вкладів подав касаційну скаргу на судове рішення, яким було скасовано ліквідацію ПАТ "КБ "Хрещатик".

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу ФГВФО.

У Фонді вважають, що цією постановою повністю проігноровано позицію Європейського Суду з прав людини та Великої Палати Верховного Суду. Адже Європейський Суд з прав людини у рішенні за справою Фельдман та банк «Слов’янський» проти України зазначив, що акціонер не має права на звернення з таким позовом для захисту свого порушеного права. Таку ж правову позицію висловила і Велика Палата Верховного Суду у постанові від 05.02.2019 по справі № 826/2184/17.

ФГВ нагадує, що розмір непогашених кредиторських вимог Фонду станом на 25.03.2019 становить 193,75 млн грн, сума непогашених вимог інших кредиторів – 5082,16 млн грн, а оціночна вартість ліквідаційної маси ПАТ «КБ «Хрещатик» становить лише 1542,07 млн грн. Це означає, що банк за рахунок свого майна та активів здатен задовольнити лише 30,34% вимог своїх кредиторів. Якщо ж ліквідацію банку не буде здійснено, ані Фонд, ані інші кредитори не отримають належні їм кошти.

«До того ж, цим судовим рішенням скасовано і усі реєстраційні дії, пов’язані з внесенням записів про уповноважених осіб та щодо перебування ПАТ «КБ «Хрещатик» в стані припинення. Наслідком цього стане відновлення контролю акціонерів над неплатоспроможним банком та активами, які в ньому залишилися, що означає втрату кредиторами можливості повернути собі кошти за рахунок реалізації цих активів», - йдеться в заяві Фонду.

Там вважають також, що при цьому, позивачем у цій справі обрано спосіб захисту, що не передбачає можливості відновлення діяльності банківської установи та повернення її на ринок. Ухвалюючи постанову, суд мав би надати оцінку правовим наслідкам тих рішень, які він скасував, і встановити спосіб повернення все в стан, що існував до їх ухвалення.

Також Фонд звертає увагу, що рішення у справі №826/3021/18 ухвалено на основі рішення у справі №826/6665/16, яким скасовано рішення Національного банку України про віднесення ПАТ «КБ «Хрещатик» до категорії неплатоспроможних за позовом кредиторів банку.

«Справа наразі перебуває на перегляді у Касаційному адміністративному суді у складі Верховного Суду і, враховуючи позицію Верховного Суду у справі №805/1312/16-а, прогнозованим є задоволення заяви Національного банку України, адже позов подано особою, яка не має права оскаржувати рішення НБУ», - зазначають у Фонді.

Коментарі
Додати коментар